Hlavní obsah

Váňův kůň? Málem ho utratili. Rekordman fandí i synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni měl legendární Josef Váňa starší na startu Velké pardubické dva své koně, do cíle se však nedostal ani jeden. V neděli vyšle osminásobný vítěz největšího českého dostihu a v současnosti trenér na závodní dráhu jen desetiletého ryzáka jménem Lodgian Whistle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa starší vyšle z pozice trenéra do Velké pardubické jednoho koně.

Článek

„Jednou už Velkou běžel, sice byl v roce 2020 až sedmý, ale dostali jsme ho dál. Zestárnul, vytrvalec zraje do deseti let. Ve startovním poli jsou i starší koně, já vyhrál se Železníkem, když mu bylo 13. Lodgian by to mohl dát,“ přemítá Váňa.

Lodgian Whistle, zástupce stáje Statek Chyše-Váňa, společně s žokejem Ondřejem Velkem ovládli druhou kvalifikaci. Přitom urostlý valach už vůbec závodit nemusel. V roce 2021 si z dostihu v Meranu odnesl těžké zranění, utrhnul si šlachu.

„Veterinář ho málem utratil,“ připomíná Váňa. „Poslední kvalifikace nám však nevyšla, takže do Velké jdeme s tím, že nevíme, jestli na něj těch necelých sedm kilometrů nebude dlouhých,“ dodává.

Sedmdesátiletý Váňa trénuje také vítěze první kvalifikace Chelmsforda, ketrý se však v neděli na startu vinou zranění neukáže. Poté, co loňský ročník nedokončili No Time To Lose v sedle s Velkem ani Dusigrosz s Markem Stromským, si teď Váňa ze všeho nejvíce přeje, aby Lodgian Whistle proběhl cílem ve zdraví. „Skákat umí, to ví všichni. Předpokládám, že se mu bude více líbit vpředu startovního pole. Jde o to, aby si udělal náskok, případně nastolil pekelné tempo, aby si na něj rychlíci v závěru nepřišli,“ nastiňuje rekordman v počtu triumfů svou taktiku.

Jednoho koně bude mít na startu také Josef Váňa mladší, konkrétně klisnu Santa Klaru ze stáje Scuderia Aichner SRL s žokejem Janem Kratochvílem. Podle Váni staršího s ní musí všichni počítat.

„Velmi dobrá kobyla, sám jsem ji v Polsku vydoloval. Fandím jí. Zkušenosti budou chybět, i když jsme viděli, že nemá při skákání v Pardubicích problém. Pokud překážky zvládne, ať si na ní dávají bacha,“ vzkazuje Váňa.

Ke středečnímu poledni byl Lodgian Whistle podle sázkových kanceláří čtvrtým největším favoritem s kurzem na vítězství 8,75, na Santa Kladu byl pak kurz rovných 15.

Reklama