Hlavní obsah

Skvělý krosař, vítězové kvalifikace i Váňův kůň. Kdo jsou favorité Velké pardubické?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K dostihům neodmyslitelně patří elegance, móda a samozřejmě také sázky. Největším favoritem nedělní Velké pardubické je podle bookmakerů i expertů desetiletý valach Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Velká pardubická, ilustrační foto.

Článek

„Ano, pro mě také Argano se Sacamirem. Růžky však může vystrčit i někdo jiný. Abych pravdu řekl, moc nevěřím Irům,“ říká legendární žokej Josef Váňa starší, jenž z pozice trenéra vyšle do dostihu desetiletého valacha jménem Lodgian Whistle s žokejem Ondřejem Velkem. Dvojice patří mezi širší okruh favoritů, sázková kancelář Tipsport jí dává kurz na vítězství rovných 9:1.

Kurz na Sacamira je přesně poloviční. Valach dozrál ve skvělého krosaře a zároveň je velmi spolehlivým skokanem. „Jeho velkou devizou je především vynikající závěr a schopnost běhat na jakékoliv půdě. V srpnové kvalifikaci vyvrátil i to, že by měl mít problém s náročnou hlubokou půdou, protože v extrémních podmínkách a za hustého deště vyhrál velmi jistě před Talentem,“ říká jeden z bookmakerů Tipsportu Petr Karlík.

Druhým nejžhavějším kandidátem na celkový triumf je devítiletý valach Argano s žokejem Martinem Liškou, který opanoval závěrečnou kvalifikaci. Pomyslné stupně vítězů uzavírá zmíněný předloňský vítěz dvanáctiletý Talent v sedle s Pavlem Složilem mladším. Kurzy na ně jsou 7:1, respektive 8,75:1.

Argano navíc skončil v pěti z posledních šesti dostihů na bedně a ve Velké pardubické chce vylepšit loňské páté místo. „V krosových dostizích systematicky zlepšuje. Trenér a jezdec v jedné osobě Martin Liška ho tradičně vede zezadu a pak spoléhá na svůj skvělý závěr,“ míní Karlík.

Následuje zmíněný Lodgian Whistle, u něhož je otázkou, zda vydrží ve vysokém tempu celou trať dlouhou 6 900 metrů. V případě, že by došlo na hromadný finiš, mezi favority patřit nebude. Dvanáctiletý vítěz z roku 2021 Talent pak rozhodně může největší favority překvapit, stejně tak obhájce Mr Spex, jenž by si v neděli jistě přál tvrdší a rychlejší podklad.

Další koně už mají kurzy 10:1 a vyšší. „Upozornil bych také na Godfreye. Měl by útočit minimálně na tabuli. Teprve sedmiletý talentovaný valach udělal letos obrovský výkonnostní skok, je to syn skvělé překážkářky Partoutatou,“ praví Karlík. Naopak největšími outsidery jsou dva koně irského trenéra Petera Mahera. Jet Fighter má kurz 88:1 a Alpha Male rovných 100:1.

KůňStartovní čísloKurz u Tipsportu
Sacamiro34,25:1
Argano117:1
Talent148,75:1
Lodgian Whistle49:1
Mr Spex139:1
Godfrey1810:1
Player814:1
Santa Klara1514:1
Star1014:1
Stuke1220:1
Imphal1630:1
Lombargini535:1
Royal Gino735:1
Zataro935:1
Kaiserwalzer1750:1
Dulcar De Sivola680:1
Jet Fighter188:1
Alpha Male2100:1

Reklama

Související témata: