Hlavní obsah

Za podporu agrese zaplatí! Ruskému gymnastovi Kuljakovi hrozí přísný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruskému gymnastovi Ivanu Kuljakovi, který se začátkem března při Světovém poháru v Dauhá postaral o skandál veřejnou podporou invaze své země na Ukrajinu, hrozí až roční zákaz činnosti. Agentuře TASS to řekla koordinátorka Ruského gymnastického svazu Valentina Rodioněnková. S důsledky v disciplinárním řízení Mezinárodní gymnastické federace FIG musí počítat po ostudném vystoupení svého svěřence i Kuljakův trenér Igor Kalabuškin.

Foto: @gymnovosti

Ruskému gymnastovi Ivanu Kuljakovi hrozí za propagaci invaze na Ukrajinu přísný trest.

Článek

Dvacetiletý Kuljak při cvičení a následně i na pódium pro nejlepší závodníky na bradlech vystoupil na trikotu s velkým Z, které je považováno za symbol ruské agrese na Ukrajině a nachází se na vojenských vozech či tancích Putinovy armády. Kuljak v závodě obsadil třetí místo a po jeho boku navíc stál na stupních ukrajinský vítěz Ilja Kovtun.

Ruský mladík způsobil svým provokativním gestem poprask, svého činu však nikterak nelituje a omluvit se nehodlá. V interview pro televizní stanici RT dokonce prohlásil, že kdyby byla příležitost, udělá to znovu. Mezinárodní gymnastická federace, která už zrušila všechny své akce v Rusku a Bělorusku, zahájila s Kuljakem a dalšími členy ruského týmu disciplinární řízení.

„Váňovi (Kuljakovi) chtějí sebrat bronzovou medaili i prize money, navíc máme zaplatit pokutu 500 švýcarských franků a všem nám, i mně, pak hrozí roční diskvalifikace," přiblížila návrh etické komise FIG Rodioněnková, která v Dauhá vystupovala jako vedoucí ruské delegace. Definitivní verdikt se očekává koncem března. Pokud bude trest skutečně vynesen, hodlá se ruský svaz obrátit na soud. „Mezinárodní federace rozhoduje pod tlakem Ukrajinců, někteří z nich pro nás chtěli dokonce doživotní zákaz. Takové ponížení jsem za celou kariéru nezažila. Teď na tom pracujeme s právníky, tohle si nedáme líbit," slíbila Rodioněnková.

Reklama

Související témata: