Hlavní obsah

Byl Maradona nejlepším fotbalistou všech dob? Hlasujte a rozhodněte

Praha

Zatímco tady dole na zemi začaly argentinské úřady vyšetřovat osobního lékaře Diega Maradony ze zabití z nedbalosti, prohledávají jeho ordinaci a rezidenci na předměstí Buenos Aires, božský Diego se na všechno lidské pachtění už dívá z fotbalového nebe. Určitě i tam uctívaný, velebený a dost možná i zbožňovaný jako nejlepší fotbalista dvacátého století. Anebo snad dokonce jako nejlepší hráč všech dob?! Hlasujte v anketě pod článkem!

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Diego Maradona s pohárem pro mistra světa.

Článek

Diego Maradona, který pár dnů po šedesátých narozeninách zemřel minulou středu v Buenos Aires na srdeční selhání, se v anketě FIFA nejlepším fotbalistou dvacátého století skutečně stal. Fotbaloví odborníci sice dali přednost Pelému, fanoušci z celého světa v internetovém hlasování ale zvolili na samém konci milénia Maradonu.

Pro ně nebyl geniální Argentinec jen druhým Pelém, což bylo srovnání, které tuze nerad slyší osmdesátiletý brazilský fotbalový král a s očividnou nechutí mu naslouchal i Maradona, pro ně byl tím nejlepším z nejlepších Diego.

Foto: Whoateallthepies.tv

Pelé po posledním zápase kariéry mezi FC Santos a NY Cosmos.

Podobných ocenění se dostalo Maradonovi během jeho aktivní kariéry spousta... Když v roce 1986 dovedl argentinskou reprezentaci na světovém šampionátu v Mexiku k prvenství a titulu mistrů světa, byl samozřejmě vyhlášen nejlepším hráčem ze všech a získal Zlatý míč.

Jeden už ostatně z mistrovství světa v té době měl, i když menší a pochopitelně nikoli tak ceněný. Jako devatenáctiletý se totiž stal nejlepším hráčem mistrovství světa týmů do 20 let v Japonsku v roce 1979, kde Argentina rovněž triumfovala.

Ve sbírání individuální trofejí pokračoval Maradona i na mistrovství světa v roce 1990. Argentinu tam k obhajobě titulu nedovedl, protože v římském finále podlehla reprezentaci NSR 0:1, takže i proto na něho zůstal jen Bronzový míč.

Trofejemi získanými na rodném jihoamerickém kontinentu by Maradona naplnil hned několik síní slávy. Na rozdíl od Evropy, kde má od roku 1959 největší váhu a prestiž Zlatý míč udělovaný francouzským časopisem France Football, si v Jižní Americe podobné renomé nárokuje hned několik takovýchto anket.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Legendární gol rukou v podání Diega Maradony

Proto třeba El Mundo vycházející ve venezuelském Caracasu vyhlásil Maradonu nejlepším jihoamerickým fotbalistou hned šestkrát (1979, 1980, 1986, 1989, 1990, 1992). Podle novinářů sdružených v AFA byl Maradona tím nej hráčem Jižní Ameriky pouze třikrát (1979, 1980 a 1981).

Stejné je to i s anketami v Argentině, kde se také jen málokdo dopočítá, kolikrát se stal Diego nejlepším fotbalistou své země. Třeba v anketě Olimpia de Plata zvítězil čtyřikrát (1979, 1980, 1981 a 1986), v jiných má i o čtyři pět primátů víc.

Jisté je ovšem to, že v roce 1993 byl vyhlášen ve své zemi Nejlepším argentinským fotbalistou všech dob a poté i Argentinským sportovcem století.

Během evropského angažmá v Barceloně a Neapoli zase až tolik individuálních ocenění Maradona neposbíral.

Ve Zlatém míči časopisu France Football se jeho jméno objevit nemohlo, protože až do roku 1994 se Ballon d´Or uděloval jen hráčům majícím občanství některé z evropských zemí. Proto se musel Maradona spokojit „jen" s prvenstvím v anketě pořádané od roku 1976 jiným francouzským časopisem Onzo d´Or, v níž hlasují čtenáři o nejlepším fotbalistovi, který působí v evropských klubech bez ohledu na jeho občanství.

Maradona toto ocenění získal dvakrát (1986 a 1987), dvakrát skončil třetí (1985 a 1988).

V anketě anglického časopisu World Soccer pořádané od roku 1982 zvítězil v roce 1986, kdy oblékal dres Neapole.

Foto: slavia.cz

Pozor, pálí legendární kanonýr Pepi Bican!

Trofejí a individuálních ocenění tedy požehnaně. Jenže postačí k tomu, aby Maradonu i ve fotbalovém nebi uctívali jako nejlepšího fotbalistu všech dob? Aby se tam jeho kumštu a genialitě klaněli i takoví velikáni, jakými byli Ladislav Kubala, Josef Bican, Ferenc Puskás, Stanley Matthews, Garrincha, Alfredo Di Stéfano, Omar Sívori, Lev Jašin, Johan Cruyff, Eusebio...

A co teprve ti mezi námi? Velikáni, jimiž byli Pelé, Bobby Charlton, Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Zinédine Zidane, Michel Platini a celá hvězdná plejáda dalších plejerů? Co současníci Lionel Messi, Cristiano Ronaldo nebo Gianluigi Buffon či Zlatan Ibrahimovič?

Zkuste proto z nabízeného výčtu vybrat fotbalistu, je podle vás nejlepším hráčem všech dob. A pokud je podle vás největší postavou kopané někdo další, podělte se o jeho jméno s ostatními v diskusi pod článkem!

Kdo je podle vás nejlepším fotbalistou světa všech dob?
Pelé (Brazílie)
41,7 %
Diego Maradona (Argentina)
14,6 %
Johan Cruyff (Nizozemsko)
1,2 %
Franz Beckenbauer (Německo)
0,4 %
Alfredo Di Stéfano (Argentina, Španělsko, Kolumbie)
0,2 %
Ferenc Puskás (Maďarsko, Španělsko)
0,3 %
Michel Platini (Francie)
0,3 %
Garrincha (Brazílie)
0,2 %
Eusébio (Portugalsko)
0,3 %
Ladislav Kubala (Maďarsko, Československo, Španělsko)
0,2 %
Josef Bican (Rakousko, Československo)
16,4 %
Bobby Charlton (Anglie)
0,2 %
Stanley Matthews (Anglie)
0,1 %
Uwe Seeler (Německo)
0,1 %
Zico (Brazílie)
0,2 %
Zinedine Zidane (Francie)
1,4 %
Marco van Basten (Nizozemsko)
0,4 %
Lev Jašin (SSSR)
0,2 %
Dino Zoff (Itálie)
0,1 %
Giuseppe Meazza (Itálie)
0,1 %
George Best (Severní Irsko)
0,4 %
Lionel Messi (Argentina)
11,3 %
Cristiano Ronaldo (Portugalsko)
7,7 %
někdo další
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34505 čtenářů.

Reklama