Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Kvalitu hry Slavie netřeba chválit, ta se chválí sama

Finále Evropské ligy mezi Sevillou a Interem Milán sotva začalo a útočný obr Interu Romeo Lukaku ukázal, jak je těžko bránitelný. Je dostatečně rychlý, umí i v běžeckém souboji použít své robustní tělo, a hlavně ruce, které si umí dát před soupeře, aniž fauluje. Tak se proběhl s brazilským obráncem Sevilly Diegem Carlosem až do pokutového území, kde byl faulován a sám penaltu ve vedení Interu 1:0 proměnil.

Foto: ČTK

Gól! Slávisté Nicolae Stanciu a Stanislav Tecl se radují...

Článek

Fotbalový bůh má však režii zápasu ve svých rukou a stejnou dvojici pošle zápas gólově nejen zahájit, ale i zakončit. Bez ohledu na jejich posty obránce Carlos nůžkami střílí a útočník Lukaku se motá před vlastní brankou. Je sotva dvacet minut do konce, střela míří mimo branku na Lukaka, který ji nekompromisně pošle do vlastní sítě. Je to z pohledu Interu 2:3 a brankový poměr se již do konce zápasu nezmění. Je to náhoda, štěstí, nebo ještě něco jiného?

Foto: Pool, Reuters

Útočný tank milánského Interu Romelu Lukaku

Ano, útočník Lukaku se před brankou soupeře soustředěností chová jinak než před tou vlastní. Aby dal gól, tak si vytváří představu, jak k němu míč projde i přes možný neúspěšný zásah obránce. Před vlastní brankou se pohybuje minimálně, a tak si žádnou představu nevytváří.

Situaci řeší, až když míč míří na něho, je na tu možnost nepřipraven, má krátkou reakční dobu a pohybově ji nezvládá. Pasuje na to výrok chlapečka z filmu Knoflíková válka „kdybysem to věděl, tak bysem sem nechodil," v podání útočníka Lukaka před vlastní branku.

Co se děje v hlavách hráčů se promítlo i do vítězství Slavie v Českých Budějovicích. Domácí se svědomitě připravovali, jak Slavii budou čelit. Nechtějí být za sraby, kteří od úvodního hvizdu zalezou před vlastní bránu. A tak hned v první minutě dají Slavii k útoku prostor celého hřiště, aby mohla ukázat a využít rozdíl obou soupeřů v pohybové úrovni, rychlosti a technické vybavenosti. Obdržený gól po pár vteřinách hry sníží koncentraci hráčů o pár minut později při obranném rohovém kopu a je to 0:2.

Na mysl pak přichází marnost počínání a je to 0:6. Dá se tomu čelit změnou myšlení, každý musí začít od sebe a chtít být ze svého mužstva ten nejlepší. Pak při dodržení organizace hry a taktických zásad se to může zvednout i týmově. Samozřejmě, že rozhodující byla kvalita hry Slavie, tu netřeba chválit, ta se chválí sama.

Foto: ČTK

2:0! David Hovorka a kapitán Jan Bořil se radují.

Jak poměrně záhy znehodnotit hru vlastního týmu ukázal Marco Túlio. Brazilec, který je stár dvacet dva let a v devatenácti odešel do Německa, aby přes Vlašim skončil v Mladé Boleslavi. Ten v zápase na Bohemians při zakládání útoku a tvorbě hry navedl míč do protihráče, aby se pak po ztrátě v prostoru směrem k vlastní brance vyloženě flákal. Obdržený gól viděl poměrně v klidu.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: