Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Prožitek z fotbalu se vytrácí, protože si s námi pořád někdo hraje

Každý den má půvab nejeden. Týden od posledního Zápisníku jsem započal návštěvou Verdiho opery La traviata v podání Jihočeského divadla. Byla to první liga, a tak Budějovicím přeji i tu hokejovou, když po přestěhování Mountfieldu do Hradce chodí na jihu Čech úctyhodné návštěvy i na tu druhou. Postup do fotbalové první ligy jim mohu přát jen ve spojitosti s postupem Hradce, protože na tiskové konferenci FC Hradec Králové jsem musel poopravit novinářský názor, že se u nás o postupu nesmí mluvit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Zbyněk Proske zkoumá videozáznam v závěru utkání Sparta - Bohemians 1905.

Článek

Právě naopak. Výsledky a hrou musíme nutit politiky k patřičné aktivitě tak, abychom se nového stadionu dožili. Zatím jen udržujeme tradici, když hrajeme na posledním Všesportovním spartakiádním stadionu a náš poslední mistrovský titul byl v roce 1960 docílen na posledním škvárovém hřišti v lize.

Za zmínku ještě stojí, že do víkendu jsem stihl ve Vědecké knihovně cestopisnou přednášku Tanzanie a Zanzibar, na Sportu 1 zápas Realu s Barcelonou a špičkový hokej Hradce s Plzní k tomu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians 1905 v diskusi s rozhodčím Pavlem Královcem.

O víkendu začala druhá fotbalová liga, a proto jsem vyrazil i do Chrudimi, kde hrálo Brno. Ač bez vyloučeného hráče, vyhrálo 2:1 gólem v úplném závěru zápasu po neuvěřitelném nedorozumění brankáře a obránce. Takovým hráčům jsem říkal dobrovolní dárci bodů.

Sobotní odpoledne jsem věnoval návštěvě mého sedmiletého severského působiště, kde se hrál zápas Liberce se Spartou. Záměrně uvádím termín zápas, protože to nebylo střetnutí nebo utkání, ale samý osobní souboj v omezeném prostoru pro hru díky, nasazení, bojovnosti a snad i presinku.

Do lítého boje nasadila Sparta všechny mladíky, ač se ví, že nositeli výkonu mužstva jsou hráči střední generace, kterým to ještě běhá a už mají zápasové zkušenosti. Jenže kde je brát, když ti domácí, sotva se přiblíží střednímu věku, chtějí zabezpečovat rodinu za prachy v zahraničí a dostat k nám kvalitu středního věku z ciziny na úroveň Sparty je problém?!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Drchal ze Sparty Praha a liberecký obránce Ondřej Karafiát během utkání 23. kola Fortuna ligy.

Mužstva svou hrou udržovala diváky v napětí, leč do toho největšího dostal všechny aktéry zápasu rozhodčí Franěk, když běžel tři čtvrtiny hřiště od videa k brance Sparty, aby ukázal na značku pokutového kopu.

Ten se zahrával i na hřišti Bohemians. Za diskutabilní držení před vlastní brankou byli domácí potrestáni hned dvakrát. Byl odvolán gól, který dali regulérně v nepřerušené hře, a naopak se kopala penalta proti nim.

Ta hra, zvaná fotbal, ztrácí sama o sobě smysl. Prožitek z fotbalu přebíjí to, že si s vámi, nebo s námi, pořád někdo hraje.

Hraje si s námi VAR přes protokol UEFA a FIFA, hrají si námi rozhodčí, kterých neustále přibývá. Ostatně, hrají si s námi i politici, takže vlastně o nic nejde.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: