Hlavní obsah

Od kuřecích nohou po boj s gigantem. Nejúspěšnější atletka historie si vybrala Ostravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S medailemi by mohla své dceři Camryn vyzdobit pokojíček, však žádná atletka v historii jich nezískala na vrcholných akcích více. Sedm zlatých z olympiády a jedenáct z mistrovství světa lemuje kariéru americké sprinterky Allyson Felixové, která se v 36 letech loučí s ovály. A jako jednu ze zastávek své rozlučkové Tour si vybrala Ostravu a Zlatou tretru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americká sprinterka Allyson Felixová a ředitel Zlaté tretry Jan Železný.

Článek

Ještě na střední škole ji přezdívali „Chicken legs“, tedy kuřecí nohy. Šlachovitá, ale pořádně rychlá. V osmnácti na olympiádě v Aténách získala stříbro na dvoustovce a od té doby její medailová sbírka narůstala nevídaným stylem. I díky tomu, že byla platnou členkou vítězných amerických štafet na 4x100 i 4x400 metrů.

Věhlas Felixové ale přesahuje hranice atletického oválu, v letech 2020 a 2021 ji prestižní časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa. V roce 2019 totiž vedla spor se svým dlouholetým sponzorem Nike, když jí firma při návratu po porodu nabídla výrazně horší podmínky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Allyson Felix (@allysonfelix)

Felixová odmítla, Nike později deklaroval, že sportovkyním po mateřství nebude krátit příjmy, ale sprinterská hvězda už mezitím založila vlastní oděvní společnost Saysh.

Felixová ale sváděla v listopadu 2018 ještě mnohem důležitější bitvu, o život své čerstvě narozené dcery. Při těhotenské kontrole ve 32 týdnech jí byla odhalena preeklampsie, tedy nemoc děložních cév, která je nebezpečná pro nastávající matku i její dítě.

Během 48 hodin podstoupila císařský řez a několik dnů se v nemocničním pokoji strachovala, jestli dcera Camryn přežije.

Vše dobře dopadlo, stejně jako návrat Felixové na dráhu. Už na mistrovství světa v Dauhá 2019 získala dvě zlaté ze štafet a vloni v Tokiu si doběhla pro bronz i na čtvrtce, individuální cenný kov tak získala na páté olympiádě v řadě!

Do Paříže 2024 už vydržet nehodlá. „Sport mi změnil život, užila jsem si spoustu legrace, získala hodně přátel a dostala spoustu lekcí,“ vyznala se v Ostravě. Ještě se pokusí na americké kvalifikaci probojovat alespoň do štafety, aby se rozloučila doma na světovém šampionátu v Eugene. Ale svoji poslední sezonu už pojímá jinak.

„Snažím se závody víc užívat, přistupuju k nim už odlišně. Ale pořád jsem v srdci závodnice,“ ujišťuje soupeřky, že na dvoustovce při Zlaté tretře jim nedá nic zadarmo.

Reklama

Související témata: