Hlavní obsah

Koho povolat do reprezentace teď a koho až za měsíc? Aneb koho by Jalonen neměl opomenout

Poctivě jezdil po extraligových stadionech, viděl i řadu duelů v evropských soutěžích. A už ve čtvrtek dopoledne reprezentační kouč Kari Jalonen vyřkne jména vyvolených pro turnaj Karjala, jehož první zápas se odehraje za týden v Českých Budějovicích. Kdo by se v jeho výběru měl objevit a komu dát příležitost až za měsíc při premiéře EHT ve Švýcarsku? Také to rozebírají v podcastu Za mantinelem hokejoví reportéři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Podcast Za mantinelem se dnes věnuje nominaci na blížící se turnaj Karjala. Video: Sport.cz

 
Článek

Zatímco na jaře naskočil Jalonen k reprezentaci, aby ji během měsíce a půl připravil na nakonec úspěšné mistrovství světa ve Finsku, teď má před sebou několik měsíců možného testování i experimentování. A tak se rýsují různorodé možnosti, jak ke čtvrteční nominaci přistoupit.

Reportéři se shodují, že je dobré především v úvodních dvou turnajích sezony protočit víc hokejistů a třeba hráče ze švýcarské ligy nominovat až v prosinci na turnaj ve Fribourgu. To je kupříkladu případ brankáře Šimona Hrubce, který se po příchodu do Curychu drží ve zdejší lize na druhém místě gólmanských statistik.

Tak komu tedy dát v brance příležitost? Nabízí se možnost v podobě Marka Langhamera, jenž má ve Finsku průměr 1,7 gólu na zápas (podobně jako Patrik Bartošák). A pak vzít z extraligy někoho z dua DF, tedy Dominika Furcha či Frodla. Roli trojky by mohl dostat Nick Malík, přičemž za měsíc se představí jiná dvojice či trojice.

U obránců padla v podcastu jména pardubického Jana Košťálka či Davida Skleničky, který má teď ve švédském Brynäs velmi solidní formu. Hraje 24 minut za zápas, je pátým nejvytěžovanějším hráčem ligy a se 14 body (3+11) se drží v desítce bodování! Do Finska by mohla přiletět pozvánka pro Dominika Mašína a Libora Zábranského, protože i oni hrají slušnou porci minut. A dostane příležitost Petr Zámorský, jenž je v Plzni na ledě průměrně 26 minut za zápas?

V útoku hledí redaktoři do Pardubic a čekají, zda trenér sáhne po celé elitní lajně a zda vedení klubu k takové nominaci svolí. Existuje také varianta, že by třeba odehráli pouze čtvrteční zápas v Českých Budějovicích proti Švédsku a do Finska pak tým odletěl bez nich.

A jací další útočníci z extraligy by se mohli v týmu objevit? Dominik Lakatoš, Luboš Horký, Petr Kodýtek. Možná na doporučení Libora Zábranského také Adam Zbořil a padlo i překvapivé jméno v podobě plzeňského Kryštofa Hrabíka. Ze Švýcarska by mohl být povolán Michael Špaček, jenž se drží na šestém místě produktivity, zatímco Červenka, Kovář, Stránský či Chlapík by se mohli dočkat až v prosinci. Stabilně ve Švédsku hraje Jiří Smejkal...

V podcastu Za mantinelem se ale dozvíte ještě víc variant.

Reklama