Hlavní obsah

Ani Pavol, ani Michalík. Penaltový mág o Bělehradu, Panenkovi, Baníku, nulách i jménu, které mu komolili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu smolař. Formu měl Pavel Michálik na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let náramnou, s ostravským Baníkem získal dva mistrovské tituly, přesto přišel o tři velké turnaje. Na evropský šampionát v roce 1976 cestoval jako dodatečně povolaný náhradník až do Bělehradu na finále s Němci, o čtyři roky později ho z nominace na EURO v Itálii vyřadilo zranění, na olympiádu do Los Angeles československá reprezentace nakonec neodletěla, protože socialistické země ji na příkaz Moskvy bojkotovaly.

Hostem #73. epizody podcastu Kopačky na hřebíku byl Pavel MichálikVideo: Sport.cz

 
Článek

„Tak už to ve fotbale chodí, smůlu prostě střídá štěstí a naopak. Já sice o zmíněné turnaje přišel, ale pro mě bylo štěstím už to, že jsem se dostal do ligy. A k tomu do ostravského Baníku, v jehož bráně jsem pět let nechyběl ani minutu,“ odmítá odchovanec Dukly Banská Bystrica Pavel Michálik, že by ho snad ve fotbalové kariéře provázela jen samá smůla.

Pavel Michálik
Narozen: 25. listopadu 1951 v Šalkové
Fotbalová kariéra: 1972 – 1974 Dukla Banská Bystrica, 1974 – 1984 Baník Ostrava, 1984 – 1985 Slovan Bratislava, 1986 – 1991 Panserraikos FC (Řecko)
Ligové starty celkem: 270, z toho československá liga: 209, řecká liga: 61
Reprezentační starty: 11.
Největší úspěchy: tři mistrovské tituly z Baníkem Ostrava v sezonách 1975/76, 1979/80 a 1980/81
Vítězství v Československém poháru s Baníkem Ostrava v roce 1978
člen reprezentačního kádru Československo, které v roce 1976 získalo titul mistrů
Evropy
Člen Klubu ligových brankářů (80 zápasů s čistým kontem v Baníku, 4 ve Slovanu Bratislava, 17 v Panserraikosu)

„Vždyť já i do Bělehradu na mistrovství Evropy nakonec odletěl. A i v nominaci na finálový zápas s Němci jsem byl, takže zlatou medaili mám také doma. Trenér Ježek mě už během soustředění ve Vysokých Tatrách připravoval na roli náhradníka, který by šel na hřiště ve chvíli, kdyby snad došlo na penaltový rozstřel. V Bělehradu na něj došlo, jenže dva hráči už během utkání střídali a víc změn v sestavě tehdy povoleno nebylo. Takže jsem se na zlaté rozuzlení díval jen z lavičky,“ připomíná v dalším díle Kopaček na hřebíku Pavel Michálik, že ve zlatém bělehradském týmu měl své místo a byl připraven zasáhnout.

Foto: Stanislav Tereba, Sport.cz

Do Bělehradu letěl Pavel Michálik jako náhradník, z titulu mistrů Evropy se ale samozřejmě radoval stejně, jako spoluhráči.

Logicky, protože měl pověst penaltového mága.

Z dvaadvaceti penalt, které proti němu na ligové scéně zahrávali nejrůznější exekutoři, jich dokázal zlikvidovat rovný tucet. Víc než padesátiprocentní úspěšností se nemůže pyšnit žádný jiný gólman v ligové historii. Autorovi legendární bělehradské penalty Antonínu Panenkovi zlikvidoval dokonce dvě penalty v jednom zápase.

„To Tonda přehání. Dva pokutové kopy jsem mu skutečně chytil, ale šlo o dva různé zápasy. Tehdy ve zmiňovaném střetnutí na Bohemce šel kopat penaltu jako první, ale nedal. Rozhodčí ovšem nechal penaltu opakovat, takže se k ní postavil Bičovský a i jemu jsem ji lapil,“ s úsměvem vzpomínala legenda ostravského Baníku u mikrofonu Sportu.cz na zápas, v němž čaroval.

Na Bazalech kouzlil celá dlouhá léta. Pod Tomášem Pospíchalem, který si ho v Banské Bystrici vyhlédl a do Baníku přivedl, stejně jako pod Jiřím Rubášem a poté Evženem Hadamczikem, dvěma trenéry, pod jejichž vedením slavili ostravští fotbalisté - a Michálik mezi nimi - tři mistrovské tituly.

Foto: archiv autora, SPORT.CZ

Mistrovský celek ostravského Baníku, který pod vedením trenéra Evžena Hadamczika získal dva federální tituly. Pavel Michálik ve spodní řadě první zleva.

„Pospíchal byl jedním z nejlepších trenérů, které jsem zažil. Trochu podivín, protože na něm člověk nikdy nepoznal, kdy se hněvá a kdy chválí, ale on položil základy Baníku, který pak získal tři zmiňované mistrovské tituly,“ vracel se Michálik u mikrofonu Sportu.cz na samý počátek kariéry.

Samozřejmě že přitom vzpomínal i na své spoluhráče. A také na Františka Schmuckera, další z brankářských legend Baníku.

„Mně bylo třiadvacet, jemu jen o deset let víc, takže mohl klidně dál chytat. Žádnou řevnivost nebo snad zášť jsem ale od něho nikdy nepocítil. Naopak se mi snažil neustále pomáhat a uklidňovat, prostě chlap, na kterého nedám dopustit.“

V dalším díle Kopaček na hřebíku došlo ale pochopitelně i na tažení Baníku pohárovou Evropou a velké zápasy, které Michálik na evropské scéně odchytal.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Jedenáctka ostravského Baníku, která na podzim roku 1976 porazila v Poháru mistrů evropských zemí mnichovský Bayern.

Třeba v sezoně 1974/75 v Poháru UEFA proti Realu Sociedad San Sebastian, což byl druhý celek španělské ligy, nebo o dva měsíce později na stadionu v Neapoli, která byla tehdy druhá v italské lize a na jejímž hřišti vyhrál Baník 2:0.

„Tvrdili, že v Neapoli jsem odchytal životní utkání a podal nejlepší výkon kariéry. Ale pro mě byly nejlepšími zápasy všechny, které jsme vyhráli. Třeba když jsme rok na to porazili v Poháru mistrů na Bazalech 2:1 mnichovský Bayern. A to tehdy proti nám hráli Beckenbauer, K.H. Rummenigge, Uli Hoeness, Gerd Müller, Sepp Maier,“ usmíval se u mikrofonu Sport.cz Michálik při reminiscenci na nejslavnější výhru Baníku, kterou tehdy sledovalo na Bazalech 32 tisíc diváků.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Vyprodané Bazaly při utkání Baníku s olympijským výběrem Brazílie.

Michálik ale neuhýbal ani před otázkami na zápasy, které se mu nepovedly. Třeba na semifinálový duel Poháru vítězů s Fortunou Düsseldorf, kdy mu dal gól z velké dálky Zewe a Baník si vysněné finále s Barcelonou nezahrál.

Došlo samozřejmě i na angažmá v Řecku, kde ostravská brankářská legenda prožila přes deset let. Pět a půl rolku jako brankář, pět dalších jako trenér gólmanů. I do Klubu ligových brankářů během angažmá v Panserraikosu vstoupil.

„Uvádějí, že mám odchytaných 101 zápasů s nulou, ale ve skutečnosti je jich víc. Tehdy Klub brankářů vznikal, takže chtěli, abych poslal zápisy ze zápasů, ve kterých jsem v Serresu udržel čisté konto. Požádal jsem proto sekretáře Panserraikosu, aby jich našel tolik, aby to vydalo na požadovanou stovku. Poslal do Prahy pro jistotu o jeden víc a dál už nehledal. Mně to stačilo na odznak s pořadovým číslem sedm, i když těch nul mám v řecké lize o něco víc.“

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pavel Michálik u mikrofonu sport.cz prozradil, jak je to ve skutečnosti s jeho jménem a příjmením.

A jak je to se jménem a příjmením Pavla Michálika, které po celá desetiletí novináři komolili a psali a vyslovovali ho jako Pavola Michalíka? I to on sám v Kopačkách na hřebíku uvádí na pravou míru.

„Žádný Pavol, žádný Michalík. V rodném listě mám psáno Pavel Michálik. Nikdy jsem se ale neozval, nikdy jsem nic nenamítal, že mé jméno všelijak komolí. Ono se to Michalík lépe vyslovovalo a pro novináře to bylo přijatelnější. Mně na tom nesešlo, já byl šťastný, že mohu chytat ligu.“

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody:

# 82 Ivo Ulich

Reklama

Související témata: