Hlavní obsah

Nebyl jsem žádný Mirek Dušín, přiznává „Padouch" Janů. S jakým vtipem to přehnal?

Podle legendární trenéra Ladislava Škorpila je Tomáš Janů nezapomenutelnou postavou. „Žádný jiný kretén by nedokázal to, co on," prohlásil v nadsázce Škorpil na adresu svého bývalého hráče letos v červnu při repríze 22 let starého finále domácího poháru mezi Libercem a Ratíškovicemi. Bývalý obránce totiž proslul drsnými vtípky. Někdy byly až za hranou. „Mám rád dobrou atmosféru. Neměl jsem rád tréninky, kde se nikdo ani neusmál a bylo ticho jako v kostele," vysvětluje v dalším díle podcastu Kopačky na hřebíku Tomáš Janů, jenž si už na základce vysloužil přezdívku Padouch.

Bývalý fotbalista, nyní trenér a dřevorubec Tomáš Janů v podcastu Kopačky na hřebíku.

 
Článek

„Troufám si tvrdit, že vtípky jsem sice dělal, ale trénink jsem neodflákl žádný," zdůrazňuje. Důkazem mohou být jeho tři mistrovské tituly s Libercem či rekordní porce 310 zápasů, které za Slovan v nejvyšší soutěži odehrál.

V podcastu Kopačky na hřebíku na Sport.cz mimo jiné poodhalí, jak v roce 1998 přestupoval z Příbrami do Jablonce, ale nakonec skončil v konkurenčním Liberci, jenž se pak stal jeho osudovým klubem. Zavzpomíná na legendárního kouče Ladislava Škorpila, jehož viděl jen jednou vytočeného.

Popíše, jak se dostal na hranu s vtípkem, kde svou roli hrál hábit Ku-klux-klanu. Nebo vysvětlí, proč ho kouč Josef Csaplár po vyřazení ve čtvrtfinále Poháru UEFA na hřišti Dortmundu v roce 2002 probodával pohledem. Dnes Janů trénuje v Liberci mládež a přivydělává si v lese jako dřevorubec.

„Jsem člověk, který nedokáže dlouho nic nedělat. Když byl koronavirus a nemohlo se trénovat, tak mi zavolal Pepa Csaplár, jestli s ním nechci jít do lesa. Tak jsem začal chodit s ním. Na začátku jsem mu jen házel větve, občas uřízl nějaký menší stromek a teď už v lese normálně těžíme. Nejsme samozřejmě profíci, ale pokácet dokážeme cokoliv. Bereme to jako sport," říká Janů.

Reklama

Související témata: