Hlavní obsah

Sparťané nepřivezli přestupní lístky, proto se stal Stanislav Levý Klokanem. Pospíchal je v ruce měl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou kariéru si své tajemství střežil. Po celých devět let, kdy oblékal zelenobílý dres Klokanů a u Botiče zažíval nejslavnější léta Bohemians. Ani při euforii po zisku mistrovského titulu v roce 1983 Stanislav Levý neprozradil, že byl odmalička sparťanem, že ho to táhlo na Letnou a během vojákování v Chebu dostal nabídku, aby do Sparty přestoupil. Natož aby snad na toto téma mluvil a vracel se k němu později, když hrál II. bundesligu z Blau Weiss Berlín nebo když se později dal na trenérskou dráhu. V nové epizodě podcastu Kopačky na hřebíku ale o své náklonnosti k letenskému klubu hovořil zcela otevřeně.

Upoutávka na 40. epizodu podcastu Kopačky na hřebíku. Hostem ve studiu Sport.cz byl Stanislav LevýVideo: Sport.cz

 
Článek

„Sekretář Jarda Houška přijel i se sparťanským pokladníkem panem Markvartem k nám domů a přivezli mi obrovskou vlajku. Věděli totiž, že jsem fanouškem Sparty a že u nás na vsi dokonce organizuji zájezdy na ligové i pohárové zápasy na Letnou. Pro mě bylo něco neskutečného, že se ozvala právě Sparta a nabízí mi přestup," přiznává po desetiletích Stanislav Levý v dalším díle pořadu Kopačky na hřebíku, že chybělo málo a místo k Botiči zamířil na Letnou.

„Jenže sparťanští funkcionáři tehdy u sebe neměli přestupní lístky. Kdyby s nimi přijeli a položili je na stůl, okamžitě bych je podepsal a nebylo by co řešit," potvrzuje, že by se nerozpakoval ani minutu a hrál by v rudém dresu pod trenérem Ježkem.

Foto: archiv autora

Stanislav Levý v zelenobílém dresu Klokanů, který oblékal devět let.

„Bohemka toho využila. Po postupu Chebu do ligy za mnou přijel trenér Tomáš Pospíchal se sekretářem Zdeňkem Svobodou. Zrovna když jsme se spoluhráči slavili v jedné z chebských restaurací postup. Sparta mi sice nabízela lepší podmínky, ale ti dva mě přesvědčili, že po sportovní stránce pro mě bude lepším řešením Bohemka. Přestupní lístky měli samozřejmě sebou, takže jsem hned na místě podepsal," líčil Stanislav Levý ve studiu Sport.cz, jak se zrodil jeho transfer k Botiči.

Stanislav Levý
Narozen: 2. května 1958
Hráčská kariéra: Úžice, Meteor Praha, 1977 – 78 RH Volary, 1978 – 1979 RH Cheb, 1979 – 1988 Bohemians Praha, 1988 – 1992 Blau-Weiss Berlín, 1993 – 1994 Tennis Borussia Berlín
Ligové zápasy a góly: 202/17. Zápasy a góly ve II. bundeslize: 122/8
Reprezentační starty a góly: 25/1
Největší úspěchy: mistrovský titul s Bohemians v sezoně 1982/83, semifinále Poháru UEFA s Bohemians v sezoně
Trenérská kariéra: 1998-1999 Tennis Borussia Berlín, 2001 Hannover 96, 2003 1.-FC Saarbrücken. 2004 – 2005 Viktoria Žižkov. 2005 – 2006 1. FC Slovácko, 2006 – 2008 Viktoria Plzeň, 2008 Tescoma Zlín, 2011- 2012 Skënderbeu Korcë, 2012 – 2014 Slask Wroclav, 2015 Flamurtari Vlora, 2016 – 2017 1. FC Slovácko
Největší trenérský úspěch: mistrovský titul se Skënderbeu Korcë a účast ve finále Albánského poháru v roce 2012

Přestup útočníka, který dával hodně gólů v Meteoru i během vojákování v Chebu, jemuž svými trefami pomohl k postupu z II. ligy do nejvyšší soutěže.

„I proto jsem si nakonec vojnu v Chebu prodloužil. Samozřejmě už jako civilní zaměstnanec. Těsně před odchodem do civilu jsem dal v druholigovém utkání v Neratovicích dva góly, na tři jsem nahrál a my vyhráli 6:2. Proto že chtěli, abych v Rudé hvězdě zůstal nikoli jen o dva tři měsíce déle, ale natrvalo. Já bych nebyl proti. Zvláště, když jsem tam před kvalifikací o ligu proti Frýdku-Místku poznal budoucí manželku," vzpomíná Stanislav Levý, jak si s ním osud pohrával.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stanislav Levý, když trénoval Slovácko.

Ostatně, i v Bohemians. Přivedli ho jako středního útočníka, jenže trenér Pospíchal z něho po čase udělal krajního obránce. „Já hrál vlastně všude. Vepředu, vzadu, ve středové řadě, jen v bráně jsem nestál. Na jednu stranu to bylo pro mě dobře, pro reprezentaci to ale optimální nebylo. Před každou reprezentační nominací jsem si navíc mohl být jistý, že ze sestavy Bohemky vypadnu. Trenér nebyl rád, když jsme odjížděli na srazy národního mužstva. Tvrdil totiž, že se tam vůbec netrénuje a nic se tam nedělá," vracel se Stanislav Levý už s úsměvem o čtyři desetiletí zpátky časem.

Samo sebou že došlo na vzpomínky na Tomáše Pospíchala. Na zamyšlení, proč Klokani získali v osmdesátých letech jen jeden mistrovský titul, i když měli hráčský kádr na to, aby jich posbírali daleko víc. Vždyť ze Stanislava Levého se stal po skončení aktivní kariéry trenér, a proto se dívá na tehdejší tým Klokanů jinou optikou.

Foto: archiv autora

Mistrovský celek Bohemians v sezoně 1982/83. V horní řadě zleva Hybš, Němec, Levý, Ondra, Mičinec, Koukal. Prostřední řada Jiří Sloup, Vladimír Hruška, Borovička, Zdeněk Hruška, Poštůlka, Doležal, Příložný, Chaloupka. Spodní řada Čermák,Prokeš, Jakubec, Bičovský, Marčík a Zelenský.

Mimochodem, i na jeho trenérské štace přišla v Kopačkách na hřebíku řeč. Věděli jste, proč po nepovedených námluvách s pražskou Slavií odešel zrovna do Albánie? A už jste slyšeli zážitky, které si tam odsud přivezl? O zdrogovaném narkomanovi, který během ligového zápasu střílel na tribuně ze samopalu? O autobusu, který se porouchal v horách zrovna když Stanislav Levý cestoval se svým týmem k ligovému utkání?

Foto: archiv autora

Mužstvo Bohemians v mistrovské sezoně 1982 - 1983.

A víte třeba, jak manželce až po letech vynahradil to, že ji nevzal na oslavy mistrovského titulu, který Klokani v roce 1983 získali?

O tom všem vypráví někdejší tvrdý a nekompromisní obránce Bohemians a československé reprezentace, později trenér žižkovské Viktorky, Plzně, Zlína, Slovácka, ale také albánského Korce a Vlory či polského Slasku Wroclaw a v současnosti fotbalový komentátor, glosátor a expert Stanislav Levý v dalším pokračování Kopaček na hřebíku.

Proto příjemný poslech, protože tohle vyprávění za poslech určitě stojí.

Reklama

Související témata: