Hlavní obsah

Vymazal z trávníku Maradonu. Po MS ve Španělsku měl Fiala na krku kontrarozvědku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát v kariéře nastoupil proti Maradonovi, dvakrát dostal Jan Fiala od trenéra československé reprezentace Jozefa Vengloše za úkol, aby argentinského fotbalového boha hlídal. A on ho hlídal a uhlídal, takže nedal gól ani Semanovi v osmdesátém roce v Buenos Aires, ani Stromšíkovi o dva roky později v Mar del Plata. „První setkání s Maradonou si vůbec nevybavuju, za to druhé moc dobře. Nikdy jsem nehrál proti lepšímu fotbalistovi, než byl on. Co svou levačkou dokázal, bylo až neskutečné. Když už jsem měl pocit, že mu balon vypíchnu, on si ho postrčil a honil jsem ho zase,“ vzpomíná Jan Fiala v dalším díle podcastu Sport.cz Kopačky na hřebíku.

Upoutávka na 29. epizodu podcastu Kopačky na hřebíku. Hostem ve studiu byl Jan Fiala

 
Článek

Honil Maradonu v Buenos Aires, kde československá reprezentace prohrála 0:1, honil ho i v Mar del Plata, kde při březnovém jihoamerickém turné v roce 1982 uhrála remízu 0:0. Argentinský fotbalový bůh se do šance nedostal a gól nedal.

Šest dnů před tím navíc remizoval národní tým – samozřejmě s Fialou v roli stopera – na stadionu Morumbi v Sao Paolo s Brazílií 1:1, což byly výsledky, jež mu dávaly víc než slibné vyhlídky pro červnový světový šampionát ve Španělsku.

Bohužel jen dávaly...

Foto: archiv

Jan Fiala a Diego Maradona na archivním snímku ze stránek francouzského L'Equipe. I tam před 40 lety s respektem připomínali, že v Mar del Plata vymazal z trávníku Maradonu

Na Mundialu dopadla československá reprezentace tristně. Remizovala s Kuvajtem, prohrála s Anglií a po nerozhodném výsledku s Francií nepostoupila ze skupiny. Po návratu domů začal hon na čarodějnice. Trenér Vengloš rezignoval a na dojednané zahraniční angažmá musel zapomenout Zdeněk Nehoda. Předseda fotbalového svazu Tománek abdikoval, i hráči pocítili následky nezdaru.

„Světový šampionát ve Španělsku se připomíná neustále, ale třeba mistrovství světa v Německu v roce 2006 skončilo pro český národní tým daleko větším propadákem. Kádr nabitý skvělými hráči, a přitom také nepostoupil ze skupiny," povzdechl si u mikrofonu Sport.cz při reminiscencích na MS '82 ve Španělsku Jan Fiala.

Jan Fiala
Narozen: 19. května 1956 ve Slatinicích u Olomouce
Fotbalová kariéra: Slatinice (--- 1972), Stroj. Uničov (1972 – 1975), Dukla Praha (1975 – 1987), Le Havre AC (1987 – 1988), FC Bourges (1988 - 1989).
Ligové starty a góly: 333 zápasů/ 2 góly (československá liga 305/2, francouzská liga 28/0).
Reprezentační starty a góly: 58 zápasů/ 1 gól.
Největší úspěchy:
- bronz z mistrovství Evropy 1980 v Itálii, kde ovšem nehrál ani minutu
- účastník MS 1982 ve Španělsku
- mistr republiky s Duklou Praha v letech 1977, 1979 a 1982
- Fotbalista roku 1982

Po čtyřiceti letech už s úsměvem ve tváři vyprávěl i o tom, co se po návratu z Mundialu domů dělo a jak si ho dokonce podala a vyslýchala kontrarozvědka.

„A to všechno jen proto, že manželka přivezla z tehdejšího Západního Německa auto. Modrobílého japonského Datsuna. Hned se vynořily fámy, že jsem ho koupil za peníze od Kuvajťanů, kterým jsme měli prodat úvodní utkání na šampionátu a darovat jim remízu. A ke všemu i já, lampasák z pražské Dukly, důstojník československé armády. Samozřejmě že šlo o neskonalý nesmysl, ale tehdy jsem měl opravdu velký strach," přiznává Fiala, který v dresu národního mužstva odehrál 58 zápasů.

Jak to tehdy bdělým soudruhům vysvětlil? A jak zdůvodnil kontrarozvědce, kde přišel v šestadvaceti letech k valutám, za které si koupil v Německu Datsuna? I to se dozvíte v novém díle Kopaček na hřebíku, který je další nanejvýš zajímavou exkurzí do fotbalové minulosti.

Dozvíte se toho ale mnohem víc. Třeba o tom, jak se musel reprezentační kapitán Jan Fiala vydat v rámci slavnostních májových oslav v roce 1985 na pražský Hrad k prezidentovi Gustávu Husákovi. A to hned poté, co fotbalová reprezentace utrpěla v kvalifikaci o postup na MS 1986 v Praze  debakl s Německem 1:5, zatímco hokejisté dokráčeli na mistrovství světa probíhajícím v hlavním městě k prvenství a zlatým medailím.

„A to jsem jako zástupce fotbalistů stál na červeném koberci v řadě hned vedle Jirky Lály, který i tu zlatou medaili přinesl ukázat. Ale k něčemu byla cesta na Hrad přece jen dobrá. Potkal jsem tam svou profesorku z hotelové školy a díky tomu jsem následně složil zkoušku, na kterou jsem nebyl ani trochu připravený," směje se Jan Fiala. Ba dokonce přidává, že při zkoušce z vaření pekl husarskou roládu, což nebylo zrovna snadný úkol.

Někdejší kapitán československé reprezentace se v Kopačkách na hřebíku zamýšlel nejen nad příčinami nezdaru na Mundialu ve Španělsku, ale i nad nevydařenými kvalifikacemi o postup na ME 1984 a MS 1986.

„Soustředění před cestou do Španělska bylo strašně dlouhé a únavné. Nejprve jsme se chystali ve Vysokých Tatrách, poté se ještě trmáceli po Itálii, kde jsme hráli přípravné zápasy. Přijeli jsme na mistrovství světa a nikdo z nás se nepotkal s formou, kterou měl ještě na jaře. A ani podmínky v dějišti šampionátu nebyly ideální. Bydleli jsme za městem daleko od civilizace, u hotelu byla corrida a tam bejk, který smrděl tak, že to bylo cítit i na pokojích. Samo sebou že to o výsledcích nerozhodlo, o ty se hrálo a bojovalo na hřišti. Ze skupiny jsme sice nepostoupili, ale na mistrovství jsme hráli a naše vystoupení nepředstavovalo fotbalovou potupu," stojí si i po čtyřiceti letech za svým Jan Fiala.

U mikrofonu Sport.cz zavzpomínal pochopitelně i na štaci v pražské Dukle, kde prožil 11 let, na spoluhráče i trenéry Vejvodu, Nováka a Lopatu, pod nimiž hrával. Fiala dokonce prozradil, na který zápas v kariéře by nejraději zapomněl.

Samozřejmě že šlo o čtvrtfinále Poháru UEFA s Herthou Berlín a vy se v podcastu Kopačky na hřebíku dozvíte, proč právě na toto utkání.

Ale také se dozvíte, proč nemají ve francouzském Le Havru Fialu příliš v lásce, zatímco jeho tehdejšího spoluhráče Ladislava Vízka tam milují. A také proč právě Fialovi dávají za vinu, že fotbalový bohém Vízek už nepodával v druhé sezoně takové výkony, jako v první.

Podobných historek a zajímavých vzpomínek je ale v dalším díle Kopaček na hřebíku hodně, a proto stojí určitě za to se do nich zaposlouchat.

Reklama

Související témata:
Gustáv Husák