Hlavní obsah

Medaile v krabicích. To hlavní je v srdci, říká rekordman Novotný. S kterým trenérem si nikdy nesedl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct ligových titulů, všechny v dresu Sparty. Obdivuhodný fotbalový účet Jiřího Novotného je dodnes platným a nejspíš těžko překonatelným rekordem nejvyšší soutěže. Na příchod na Letnou mezi matadory v čele s Jozefem Chovancem, angažmá v zahraničí, oblíbené í méně populární trenéry a bývalé spoluhráče proslulý stoper vzpomíná v nové epizodě podcastu Kopačky na hřebíku.

Upoutávka ke čtvrté epizodě podcastu Kopačky na hřebíku s Jiřím Novotným.

 
Článek

Novotný slavil první titul v dresu Sparty v roce 1987, kdy jako sedmnáctiletý bažant vplul do party mazáků v čele Chovancem. „Pepa byl šéf a k tomu samozřejmě trenér Ježek. Výborný trenér, ale trochu i náš táta. Dělaly se samozřejmě i průsery, on uměl potrestat, ale taky odměnit, když se to odpracovalo v zápase," vzpomíná.

Jaké těžké bylo zapadnout do hvězdné party tehdy našlápnuté Sparty? „Okoukávali jsme zkušenější kluky třeba i při tréninku. Někdy to ale bylo vyhrocené. Hráli jsme třeba mladí proti starým, a matadoři když prohrávali, tak do toho docela zajížděli. Až trenér Ježek zavíral oči. Ale třeba Pepovi Chovancovi vděčím za to, že mě dostal do pohody," loví s úsměvem z paměti čerstvě dvaapadesátiletá letenská legenda.

Vedle Sparty prožil Novotný úspěšné angažmá v ruské Kazani a vedle svého rekordu v české lize má i jeden reprezentační primát. V roce 1994 vstřelil při utkání v Turecku vůbec první gól v historii samostatné české reprezentace. „Já ale nikdy nebyl kdovíjaký střelec. Těch tam bylo okolo vždycky dost. A hráli jsme hlavně na ně," říká skromně autor jednatřiceti reprezentačních gólů.

Fotbalový držák ukončil ligovou kariéru v osmatřiceti letech, ještě nedávno byl ale schopen vypomoci na trávníku v ČFL Rakovníku, kde plní roli sportovního ředitele a asistenta trenéra. „Baví mě to, jsem u fotbalu pořád rád. Ale na takhle vysoké úrovni už hrát nebudu, jen někde pro radost," líčí.

A výhledově se nezříká ani posunu do trenérské role. Je šance, že by se v roli kouče vrátil na „svou" Letnou? „Je to samozřejmě srdeční záležitost, ale to se nestane," dodává s úsměvem Novotný. Více už v nové epizodě podcastu Kopačky na hřebíku.

Reklama

Související témata: