Hlavní obsah

Hašek se s bývalým šéfem hokeje nemazlí: Pomáhal Rusku, valily se k němu peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostuda pro mezinárodní hokej. Jiná slova nemůže hokejová legenda vyřknout, když přijde řeč na počin bývalého šéf IIHF Reného Fasela. Brankář olympijských vítězů z Nagana Dominik Hašek jen bezmocně kroutí hlavou nad tím, že skoro rok od začátku války na Ukrajině, kam v roli agresora vstoupilo Rusko, přijal Fasel ruské občanství a k tomu podíl v jedné z tamních firem. „Slyšel jsem, že se říkalo, jak dělá všechno, aby pomohl Rusku, že je tam zaháčkovanej a že se k němu valí peníze. Tak teď je jasné, že to nebyly řeči, ale pravda. Vrhá to stín na mezinárodní hokej, i když už není šéfem IIHF," říká Hašek v pořadu Příklep na Sport.cz.

Olympijského vítěze z Nagana pořádně naštval bývalý šéf IIHF Fasel. Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Už 24. února uplyne rok od chvíle, kdy Rusko napadlo sousední Ukrajinu. Od té doby její území pustoší válečný konflikt a umírají lidé, další bezmocně prchají ze svých domovů v jediné snaze zůstat naživu. Dominik Hašek se v každé chvíli ostře vymezuje proti počínání Ruska a ostře agresora kritizuje. „Beru to jako normální, jsem rád, že mi lidé naslouchají a že o tom můžu mluvit a můžu pomoci správné věci," tvrdí přesvědčivě.

„Dominátor", jak se brankářské legendě přezdívá, podporuje vyloučení ruských sportovců ze všech možných soutěží. Ne kvůli nim samotným, jen vše vnímá jako součást protestu proti válečnému konfliktu vedenému Ruskem. Zároveň bývalého reprezentanta mrzí, že ne všechny sporty a soutěže se k tomu staví stejně. „Tím bohužel tu válku do jisté míry podporují," míní Hašek. „Moc rád bych ale ruským klukům a holkám pomohl, těm, kteří odsuzují válku."

Příklep s olmypijským vítězem z Nagana, bývalým hokejovým gólmanem Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

Rýpnutí si neodpustil do Mezinárodního olympijského výboru. Jeho prezident Thomas Bach před pár dny na MS ve sjezdovém lyžování hájil záměr dostat na olympiádu v Paříži 2024 sportovce z Ruska a Běloruska, proti kterému se v Evropě zvedla nevole. Bach uvedl, že sport musí respektovat lidská práva všech sportovců. Odmítl, že by se MOV kvůli svému přístupu ocitl na "špatné straně historie". Hašek tenhle postoj nechápe. „To jsou věci, které budu vždy zásadně odsuzovat. Pro mě je lidský život vždy na prvním místě a podle toho se snažím chovat," uvádí v Příklepu.

„Kritizuji jakýkoli možný návrat ruských sportovců nebo možnost, aby mohli hrát v našich soutěžích, protože to podporuje ruskou agresi," má jasno Hašek. Na druhou stranu přesvědčuje, že chce každému ruskému sportovci pomoci. Jen je třeba splnění určitých podmínek, pak jim měly státy vyjít vstříc a sportovci by pak dostali uprchlická víza. Jako tomu bylo v dobách totality.

„Jednalo by se o sportovce, kteří by cítili a vyjádřili, že zabíjení na Ukrajině není správný, a když by cítili, že ruská agrese a válka, včetně všeho, co s tím souvisí, že je špatně. Chtěl bych, aby se ti lidé nebáli vyjádřit. Další státy by jim pak otevřely náruč a pomohly. A nejen jim, ale i jejich rodinám, nejbližším, kteří by mohli být v Rusku šikanováni," nabízí řešení Hašek. „A tito stateční sportovci by byli těmi nejlepšími protiválečnými ambasadory. Takže chci ruským sportovcům pomoci, ale chci udělat všechno pro to, aby na Ukrajině neumírali lidé."

Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz, který byl druhým hostem Příklepu, vnímá, že je situace hodně smutná. „Žijeme tady s válkou ve veliké blízkosti. Ovlivňuje životy nás všech, vidíme její přímé a nepřímé dopady. A vidíme, jak mají lidé a celý svět různě nastavené hodnoty, jak nad tu morálku, nebo solidaritu, přichází moc peněz," uvádí zkušený žurnalista.

Řeč se znovu stočila k bývalému šéfovi IIHF a jeho postojům směrem k Rusku. „Říkal jsem si, to není možný, to to v novinách přehánějí. A on se za téhle situace opravdu stal ruským občanem a přijme podíl v ruské firmě," neskrývá rozčarování Hašek a s Kézrem se shoduje, že tohle všechno bude mocným argumentem pro ruskou propagandu. „Fasel sice už není šéfem IIHF, ale jaký stín to vrhne na mezinárodní hokej? Fakt jsem si myslel, že se mi to jen zdá," dodává Hašek.

Reklama