Hlavní obsah

Je tam příliš kauz. Atmosféra není nakloněná tomu, aby národní tým podal optimální výkon, říká Šmicer v novém podcastu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem fotbalové reprezentace před kvalifikačním finišem v Polsku a s Moldavskem ho trápí. V mnoha směrech ji vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír Šmicer nechápe. Nerozumí, proč byl znovu opomenut záložník Antonín Barák nebo proč byl na základě jednoho gólu donominovaný útočník Tomáš Čvančara. Pozastavuje se také nad poraženeckým výstupem kouče Jaroslava Šilhavého po posledním zápase.

Šmíca z voleje: Hráči nejezdí na nároďák na kávičku nebo kvůli dobré náladě. Musí tam chtít vyhrávatVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je tam příliš kauz. Atmosféra není příliš nakloněná k tomu, aby národní tým podal v Polsku a s Moldavskem optimální výkon. Bude ale potřeba kurňa dobrý, abychom jeli na Euro,“ říká Šmicer ve svém novém podcastu Šmíca z voleje na Sport.cz.

Přesto věří, že Češi jeden ze dvou mečbolů k zajištění přímého postupu promění. „Po prvním zápase ve skupině s Polskem byla euforie. Srovnávat to s dneškem je jako den a noc. I tak věřím, že jeden mečbol dáme. Ideálně hned ten první. Hrál jsem řadu zápasů o všechno a není to vůbec příjemný. Nechávat všechno na poslední zápas s Moldavskem by nebylo dobrý,“ tvrdí Šmicer.

Zároveň si dobře uvědomuje, že atmosféra v národním mužstvu a kolem něj je negativní. Proti Polsku a Moldavsku ale chystá mužstvo stejný realizační tým. Mohlo se od posledních nepovedených zápasů něco změnit? „Teď už není kam couvnout. Realizační tým i hráči musí začít u sebe, podívat se do zrcadla. Otevřít oči, říct si pravdu mezi sebou. Manažer mohl během měsíce hráče objet. Věřím, že to udělal. Aspoň takhle bych si to představoval. Věci totiž v pořádku nejsou,“ ví Šmicer, kterého nešťastné kauzy trápí.

„Donominování Tomáše Čvančary je jeden z příkladů negativní zprávy pro tým. V původní nominaci nebyl, potom dal gól a je tam. Každý včetně hráčů si řekne: proč tam nebyl hned? Chápu, kdyby se někdo zranil, ale vzít ho kvůli vstřelenému gólu…,“ kroutí hlavou Šmicer.

„Tonda Barák má jinou pozici než Čvančara. Byl zraněný část podzimu, ale už je v pořádku. Nemáme tolik takových hráčů, abychom ho nenominovali. Hlavně ale nevím důvod. Do tohoto týdne jsem slyšel pouze jednu stranu, teď se vyjádřil i Tonda. Uvedl, že mu je vytýkáno, že porušil interní pravidla. Tohle je široký pojem, jsem tedy dál zmatenej. Nikdy si nesednete se všemi. Boss je ale jen jeden, a sice trenér. Společně s manažerem a kapitánem určují, jak to bude chodit v mužstvu. Musejí být naladěni na jedné vlně,“ podotýká Šmíca, ve kterém se prý vaří krev, když slyší, že realizační tým musí udělat klukům dobrou atmosféru, aby na sraz nároďáku rádi jezdili.

„Hráči nejezdí na nároďák na kávičku nebo kvůli dobré náladě! Ale aby vyhrávali. A ne, že budu jako trenér a manažer hodný, plácat je po ramenou, aby se příště vrátili. Pohoda přichází až s dobrými výkony, zápasy,“ dodává vítěz Ligy mistrů z roku 2005.

Ve svém novém podcastu se také vyjadřuje k osobě manažera reprezentace Tomáše Pešíra nebo k tomu, kdo by podle něj měl být nástupcem Šilhavého.

Dva ostřílení fotbalisti, Vladimír Šmicer a Robert Neumann, rozebírají aktuální fotbalové dění.

Pusťte si Šmícu z voleje třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama