Hlavní obsah

Za gól Portugalcům mi děkoval i Beckenbauer, vzpomíná „Bohemák vršovickej“ Vladimír Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jsem vršovický Bohemák. Stoprocentní,“ vrací se někdejší urostlý, vysoký a každé soupeřově obraně nebezpečný útočník pražských Klokanů Vladimír Hruška v dalším díle podcastu Kopačky na hřebíku k údobí své kariéry, které mu pravověrní příznivci zelenobílých barev z Ďolíčku hodně zazlívali a vyčítali. To když se na počátku nového milénia v dobách existence dvou Bohemek dal do služeb té střížkovské. Jako trenér, samozřejmě... Co ho k tomu vedlo? Proč tehdy přijal nabídku Michala Vejsady a šel trénovat půldruhého roku na Střížkov? I to Vladimír Hruška u mikrofonu Sport.cz vysvětloval.

Foto: Sport.cz

Hostem 56. epizody podcastu Kopačky na hřebíku byl Vladimír Hruška.

Článek

„Bylo to složité období. Po odchodu Dušana Uhrina do Mladé Boleslavi jsem trénoval vršovickou Bohemku v době, kdy na ni byl uvalen konkurs. Přišli noví lidé a přišli s tím, abych z Dolíčku vypadl, že tam nemám co dělat. Měl jsem rodinu, manželku, dvě děti... Nemluvě o tom, že mně, stejně jako hráčům, klub dlužil peníze za tři čtyři měsíce. A jediná nabídka, kterou jsem tehdy dostal, přišla od Vejsady. Bylo to sice proti mému přesvědčení, ale byl jsem nucen ji vzít," vzpomíná Vladimír Hruška.

I proto se v další epizodě Kopaček na hřebíku točila řeč pochopitelně kolem Bohemky vršovické, v jejímž dresu hrál osm sezon, získal s ní mistrovský titul, zažil tažení do semifinále někdejšího Poháru UEFA, a nakonec nahlédl i do reprezentace.

Vladimír Hruška
Narozen: 2. srpna 1957
Fotbalová kariéra: Montáže Krč, 1978 – 1979 Bohemians Praha, 1979 – 1981 RH Cheb, 1981 – 1988 Bohemians Praha, 1988 – 1991 Angouléme CFC, 1991 – 1993 Chmel Blšany.
Ligové starty a góly: 196/48
Reprezentační starty a góly: 3/1
Největší úspěchy: mistrovský titul s Bohemians v sezoně 1982/83
Postup do semifinále Poháru UEFA s Bohemians v sezoně 1982/83

„To v roce, kdy v kvalifikaci o postup na světový šampionát prohrálo národní mužstvo na jaře doma s Německem 1: 5 a na podzim začal trenér Masopust s obměnou mužstva. V kvalifikaci ve Švédsku jsme debutovali hned čtyři – já, Karel Kula, Luboš Kubík a Aleš Bažant. Ve Stockholmu jsme prohráli gólem z nafilmované penalty, čtvrt roku na to jsme sice porazili na Strahově Portugalsko, ale na postup to nestačilo. Zato Němcům jsme k němu pomohli," vzpomíná Vladimír Hruška na jediný gól, který v reprezentaci vstřelil.

Foto: ČTK/Jiří Kruliš, Profimedia.cz

Do čtvrtfinále Poháru UEFA se fotbalisté Bohemians v roce 1982 probojovali po vítězství nad Servette Ženeva. Na snímku brankář Servette Eric Bergener sráží míč z hlavy Milana Čermáka, přihlížejí Vladimír Hruška a Jagča Mustapha (vpravo).

„Samozřejmě ten nejpamátnější. Vždyť mi za něj poděkoval v německých novinách i Franz Beckenbauer. Západoněmecký tým díky mému gólu vyhrál kvalifikační skupinu a postoupil do Mexika. Jenže pak jsem se zranil, de facto rok nehrál a tím má reprezentační kariéra skončila," vracel se u mikrofonu Sport.cz Vladimír Hruška o čtyřicet let do minulosti.

Vracel se ale samozřejmě také k sezoně 1982/83, kdy s Klokany získal mistrovský titul, na který se před nedávném u Botiče vzpomínalo. I s tehdejšími aktéry na hrací ploše, jimž fanoušci bouřlivě aplaudovali.

Foto: archiv autora

Mistrovský celek Bohemians v sezoně 1982/83. V horní řadě zleva Hybš, Němec, Levý, Ondra, Mičinec, Koukal. Prosztřední řada Jiří Sloup, Vladimír Hruška, Borovička, Zdeněk Hruška, Poštůlka, Doležal, Příložný, Chaloupka. Spadní řada Čermák,Prokeš, Jakubec, Bičovský, Marčík a Zelenský.

„Škoda, že zůstalo u jediného titulu. Dva roky na to jsme měli zkušenější a vyzrálejší tým, takže jsme ho měli také získat. Nevyšly nám však některé zápasy, v předposledním kole jsme prohráli v Ostravě, závěrečné střetnutí doma s Trnavou bylo vrcholem. Řídil ho slovenský rozhodčí Krchňák, který neuznal úplně regulérní gól Pavla Chaloupky," promítala si opora Klokanů před očima film z onoho odpoledne 19. června 1985.

„Kdo ví, jak to tehdy všechno bylo... Od nějaké dvacáté minuty hrála obě mužstva jen v devíti hráčích, po hodině jsme dostali z jediné trnavské akce gól a nebyli jsme schopni vyrovnat. Přitom jsme věděli, že nám stačí remíza, protože Sparta prohrála v Banské Bystrici a u nás se ještě deset minut hrálo. To proto, že jsme si schválně vzali kopačky s nepovolenými kolíky a sudí nás poslal přezout," prozradil Hruška figl, který nakonec nebyl jeho mužstvu nic platný.

Foto: Zdeněk Pavlis

Krásná zahrada je vášní a samozřejmě i chloubou Vladimíra Hrušky.

Prozradil toho ale mnohem víc. Třeba o tom, proč neodešel z Montáží do Slavie, kam ho doporučil trenér Josef Bouška a proč skončil u Botiče.

A věděli jste, že se mu střelecky nejvíc dařilo právě proti Bohemians? Že jediný hattrick v kariéře nasázel Vladimíru Borovičkovi, když vojákoval v Chebu? Že v tehdejším Ligovém poháru dal zanedlouho Bohemce zase tři góly?

V dalším díle Kopaček na hřebíku vzpomíná Vladimír Hruška na trio svých slavných spoluhráčů Panenku, Dobiaše a Bičovského, řeč přišla pochopitelně i na trenéra Pospíchala, stejně jako na fanoušky, kteří zpočátku nemohli 190 centimetrů vysokému útočníkovi přijít na chuť.

Ale došlo i na semifinále Poháru UEFA s belgickým královským Anderlechtem Brusel či třeba na konfrontaci s Ajaxem Amsterdam s hvězdami kalibru Rijkaarda, Koemana, Vanenburga či Van Bastena v sestavě.

„V Holandsku nám neuznal zrzavý východoněmecký rozhodčí Prokop regulérní Janečkův gól, takže odveta byla pořádně vyhecovaná a na hřišti se to řezalo. Nakonec ale dal deset minut před koncem Jirka Sloup branku a rozhodl penaltový rozstřel, který jsme zvládli."

A „Bohemák vršovickej" se rozpovídal i o tom, jaký je život po kariéře a proč před rokem skončil s trénováním rezervy Klokanů. Prostě, je to další epizoda Kopaček na hřebíku, která rozhodně stojí za poslech.

Reklama