Hlavní obsah

O nepovedeném testu a zpackaných druhých třetinách. Špaček i další musí přidat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká hokejová reprezentace má za sebou první opravdu náročnou zkoušku. A ačkoliv z Rigy po prohře 2:4 se Švýcarskem zní od týmu spíše pozitivní ohlasy, pohled redaktorů Sport.cz Martina Kézra a Roberta Sáry, který sleduje dění mistrovství světa přímo z Lotyšska, upozorňuje v podcastu Za mantinelem spíš na nedostatky. Národní tým podle nich stojí jen na čtveřici hráčů a ostatní zatím zaostávají. Zaráží se také, proč Češi téměř vždy zaostávají ve druhých třetinách.

Podcast Za mantinelem o nepovedeném testu a zpackaných druhých třetináchVideo: Sport.cz

 
Článek

Přímo z Rigy přináší poznatky Robert Sára. „Nálada v týmu je pořád dobrá. Hráči si uvědomili, že se Švýcary dokáží držet tempo. V tom hledali pozitiva. Nejsem tedy úplný zastánce tohoto přístupu," přiznal redaktor. „Trenér Jalonen se snaží být vždycky pozitivní," poznamenal Martin Kézr.

O osudu utkání opět rozhodla druhá třetina, v níž Češi dvakrát inkasovali. „Proč jsou tak hrozné? Jakmile je střídačka daleko, máme s tím problém. Skoro ve všech zápasech," mínil šéfredaktor Sport.cz.

„Útočící tým se vždy dokáže dostat do většího tlaku a prostřídávat hráče. Ale proti Švýcarsku to podle mě nebylo dáno střídačkou. Soupeř do prostřední třetiny vlétl s ohromným elánem," reagoval Sára.

Už poosmé na šampionátu skóroval křídelník elitní formace Dominik Kubalík. Podle obou novinářů by se ale měli přidat i další. „Máme čtyři rozdílové hráče. Kubalík, Červenka, Kempný a brankář, ať už je tam kdokoliv. Na můj vkus je to hrozně málo," tvrdil Kézr. „Od druhé lajny dál zapadáme do průměru. Čtvrtou formaci pozvedl Radim Zohorna, druhý útok využívá své rychlosti. Ale nelíbila se mi vůbec třetí lajna," doplňoval ho Sára.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

A Kézr souhlasil. „Zejména Michael Špaček a David Tomášek jsou velké zklamání. Hledáme, co s nimi. Ačkoliv to byli hráči, kteří měli podpořit gólovou produkci," říkal šéfredaktor. Špaček přitom sbíral ve švýcarském Ambri-Piotta i v reprezentaci bod na zápas. „Během sezony se mi líbil a dokázal i potvrdit vůdčí roli. Teď se ale vytrácí, i když dostává dost prostoru i na přesilovkách. Jeho výkon má sestupnou tendenci," mrzelo Sáru.

Místo v sestavě si přesto zatím drží. „Naopak Tomášek s Chlapíkem trénovali v červených dresech a proti Kanadě nejspíš nenastoupí," prozrazoval redaktor. V úterý národní tým čeká generálka na čtvrtfinále.

„Myslím, že by se měl do branky vrátit Karel Vejmelka a dostat roli jedničky. Přišlo mi už zvláštní zařazení Marka Langhamera proti Švýcarsku. Jestli byl plán takový, že sázíme na Vejmelku a chceme ho nechat rozjet, nerozumím, proč nedostal zápas proti nejsilnějšímu soupeři ve skupině," poukázal Sára.

Pocity z působení české reprezentace na turnaji jsou zatím spíš rozpačité, o osudu šampionátu se však teprve bude rozhodovat. „Když to shrnu před závěrečným duelem ve skupině a před čtvrtfinále, tak potřebujeme v brance nesmírně jistého gólmana, výrazně zlepšit činnost obranných řad, a ke Kubalíkovi a Červenkovi se musí přidat i další hráči," prohlásil Kézr.

Reklama