Hlavní obsah

O ostudě, kterou nelze ospravedlnit, Muellerově nenahraditelnosti i o důvodech krachu Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtfinálové série hokejové extraligy přinesly jediné překvapení. Ambiciózní Sparta ztroskotala na Třinci, který na rozdíl od Pražanů uměl přepnout do play off módu. Hradec přešel přes Liberec a Vítkovice díky Peteru Muellerovi zdolaly Brno. Všem sériím se v podcastu Za mantinelem věnují redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Matěj Vybíral. Podle nich měly po šestém zápase ledě Komety hokejovou veřejností rezonovat rasistické nadávky na vítkovického útočníka romského původu Dominika Lakatoše. Jenže se tak nestalo, brněnský klub i celá soutěž nepochopitelně mlčí.

Upoutávka na podcast Za mantinelem

 
Článek

O postupu Vítkovic rozhodl třemi vítěznými góly americký útočník Peter Mueller, který minulé čtyři sezony oblékal právě dres Komety. „Že se na něj v Brně pískalo, tomu rozumím a ještě se to dá pochopit. Ale rasistické urážky Dominika Lakatoše nelze ospravedlnit ničím. Ani tím, že je celkem provokativní hráč," míní Kézr.

„Ačkoliv Dominik Lakatoš v sérii nebodoval, pořád je nepříjemným soupeřem a znechutil se fanouškům Brna. Ale tohle je naprosto za hranou, na stadiony to nepatří a mělo by se proti tomu něco dělat," podotýká redaktor Vybíral.

Jenže k incidentu se vyjádřil pouze vítkovický trenér Miloš Holaň. „Rasistické urážky mě mrzí. To bylo přes čáru a mělo by to být na našich stadionech trestáno," říkal kouč. Kometa i Asociace profesionálních klubů, která řídí nejvyšší soutěž, mlčí. „Očekával bych aspoň omluvnou reakci Brna, a hlavně zásah vedení extraligy. Jestli tohle budeme přecházet, zaděláváme si na daleko větší problém," poznamenává šéfredaktor Sport.cz. V průběhu středy se záležitostí nakonec začala zabývat disciplinární komise.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Autor vítězného gólu Peter Mueller z Vítkovic slaví postup do semifinále.

V podcastu dochází i na další čtvrtfinálové série. „Hradec byl ve všech duelech proti Liberci aktivnější, hokejovější. Zvládne přehrávat všechny soupeře v extralize a je to jenom o tom, jestli dokáže dát góly," tvrdí Vybíral. „Na Liberci bylo patrné, že má za sebou pět zápasů předkola," doplňuje ho Kézr. Dál tak po výsledku série 4:1 jde Hradec, který narazí právě na Vítkovice.

Druhou sérii tvoří Pardubice, které přešly přes Olomouc ve čtyřech utkáních, a Třinec. Obhájci titulu si překvapivě poradili se Spartou poměrem 4:2 na zápasy. „Rozdíl byl v urputnosti a v bojovnosti, kterou předváděl Třinec v celé sérii. Demonstruje to i vytvořený rekord 34 zblokovaných střel z pátého utkání," vypichuje Vybíral.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Ondřej Kacetl z Třince se raduje z vítězství.

„Sparta potřebuje z 35 střel na branku dát víc než jeden gól. A ona v posledních třech duelech série, kdy se to lámalo, dala jen dva góly. Kam zmizela sparťanská produktivita?" ptá se Kézr. Pražanům podle Vybírala odešly přesilovky a nedařilo se ani kanonýrům. Například kapitán Michal Řepík skončil play off bez jediné trefy, a tak do semifinále jde po zásluze Třinec.

Oba redaktoři však věří, že finále nabídne východočeské derby. „To by se mi hrozně líbilo kvůli atmosféře, rivalitě. I když podobně hezké by bylo i Třinec-Vítkovice. Ale umím si představit, že titul může získat úplně kdokoliv," míní Kézr. „Už tam není žádný slabý tým," dodává Vybíral.

Reklama