Hlavní obsah

O lehkovážnosti, která Spartu připravila o finále, i o baráži a reprezentacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová extraliga v úterý rozjede své finále. Pardubice jsou v něm už deset dní, Třinec se do něj probil v sobotu po historickém obratu, kdy jako první tým v tuzemském play off po epické sérii otočil čtyřmi výhrami v řadě semifinále, v němž prohrával 0:3. Jaké momenty srazily Spartu a naopak probraly Třinec z „klinické smrti“? Mohou teď Oceláři napodobit Vsetín, který získal pět titulů za sebou? Také o tom mluví v dalším dílu podcastu Za mantinelem hokejoví redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára. Řeší však také ve středu začínající baráž a mužskou i ženskou reprezentaci.

Za mantinelem: O sparťanské lehkovážnosti, která ji připravila o finále, i o baráži a reprezentacíchVideo: Sport.cz

 
Článek

Reportéři rozebírali především tři momenty, které hrály roli v tom, že Spartě nakonec z rukou utekla vstupenka do finále. Tím prvním je zbytečné vyloučení a disciplinární trest pro kapitána Řepíka ze čtvrtého zápasu, tím druhým následně podceněné poslední vteřiny ze šestého mače.

„Tam to vypadalo, že to Sparta na ten jediný Najmanův gól uhraje, ale pak se dopustila něčeho, co se jí vymstilo. Ona závěr odehrála nesmírně lehkovážně. Myslím posledních pět šest vteřin, kdy se Daniel Voženílek podívá na tabuli, zjistí, kolik zbývá ještě času. Sparta to ví také, ale místo toho, aby sežrala puk, tak dovolí Třinci skórovat. Tohle v hlavách sparťanů zůstalo a bylo to v nich i v tom sedmém zápase,“ míní šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - Sparta, domácí Voženílek v poslední sekundě základní hrací doby vyrovnalVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A tím třetím momentem je pak vyloučení Mozíka z konce sedmého duelu, po kterém Třinec znovu dokázal vyrovnat a nakonec po ještě jednom extra zápase v prodloužení sérii urvat pro sebe.

Kouč Zdeněk Moták hned po sedmém semifinále s nadsázkou říkal, že Pardubice budou „o milion procent odpočatější“, a litoval, že v sobotu nepřijímá lety ostravské letiště, aby jeho tým alespoň před finále pár hodin ušetřil. Bude to skutečně pro Dynamo zjevná výhoda? Ono odehrálo v play off devět zápasů, Třinec čtrnáct, vlastně i s „nekonečným“ sobotním prodloužením patnáct.

Jen pro srovnání – nejvytěžovanější pardubický hráč Peter Čerešňák odehrál v play off dohromady 202 minuty, oproti tomu třinecký Martin Marinčin byl na ledě na 350 minut. I sázkové kanceláře favorizují Pardubice – u Fortuny je na jejich triumf kurz 1,37, na Třinec 3,05, Tipsport má aktuálně 1,36 vs. 3,00.

„Rozum říká, že titul připadne Pardubicím, jenže emoční složka varuje, že Třinec je schopný čehokoliv. A že klidně může dopsat další kapitolu velkého příběhu,“ říká redaktor Robert Sára.

A Kézr doplňuje, že bude zajímavé, jak se Pardubice vyrovnají s tlakem, že ony musí, protože titul vedle majitele Dědka s nadsázkou očekává celé město, zatímco pro Třinec je už finále, ve kterém je pošesté v řadě, příjemným bonusem.

Podcast Za mantinelem se ale věnuje i baráži mezi Kladnem a Vsetínem, která odstartuje ve středu, a rovněž ženské reprezentaci, která na světovém šampionátu skončila čtvrtá, a mužskému národnímu týmu, který už má solidní evropský základ.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama