Hlavní obsah

Odejdou Rusky z makedonského pekla poraženy?

Na házenkářském mistrovství Evropy žen dnes začínají čtvrtfinálové skupiny. Z každé z nich postoupí dva nejlepší celky do sobotního semifinále. V podvečer se v hlavním makedonském městě Skopje utkají domácí hráčky s výběrem Ruska. Makedonkám se ze základní skupiny započítává porážka s Německem a výhra nad Chorvatkami, Rusky si přinášejí nerozhodný výsledek se Švédskem a vítězství proti Bělorusku.

Článek

Zápas se odehraje v aréně Borise Trajkovského, postavené právě před tímto šampionátem. Na každý zápas domácích hráček je beznadějně vyprodáno, a pro každého soupeře domácích je těžké před místním frenetickým publikem hrát.

V makedonském dresu se vůbec poprvé na turnaji představí jedna z nejpopulárnějších hráček pořadatelské země, Valentina Radulovičová. Ta se zranila před startem ME, nyní je již fit a v týmu nahradí Natašu Mladenovskou. Tento tah je možný, jelikož každý z týmů postupujících do osmifinálových skupin mohl učinit v kádru dvě změny.

Makedonky zatím táhnou brankářka Tanja Andrejevová, působící v srbském ZRK Kikinda a Julia Portmanko, hrající v Kometalu Gjorce Petrov. Její vizitkou je 20 vstřelených branek, avšak též nepříliš lichotivých 12 trestných minut, čímž vévodí turnajovým statistikám vylučovaných hráček. Svěřenkyně trenéra Vladimíra Grigonova se budou snažit proti Ruskám uspět agresivním obranným systémem 5-1, který slavil úspěch již proti Chorvatsku.

Družstvo Ruska již nemůže počítat s deseti hráčkami, které vybojovali zlaté medaile na loňském MS. Nejvíce citelná je na hře absence tria Ludmial Bodnijevová, Oxana Romanskajevová a Natálie Šilipovová. Proti Švédkám se zejména v první půli špatně prosazovaly v útočné fázi. Pět vstřelených branek je za 30 minut hry vskutku žalostná bilance.

Výbornou úspěšnost zákroků - 45% - si drží gólmanka Inna Suslinovová, o trápení při hře dopředu naopak vypovídá bilance nejlepší střelkyně týmu, jíž je s 10 přesnými zásahy Emiliya Turey. Své házenkářské umění předvádí tato hráčka tmavé pleti v dánském FCK Handbold.

Makedonky již svůj hlavní úkol, kterým byl postup ze základní skupiny, splnily. Spadne z nich tedy nervozita z možného neúspěchu, každý další úspěšný výsledek bude něčím navíc. Naopak pro Rusky by cokoliv jiného než finálová účast znamenalo zklamání. Lepší forma je na straně mistryň světa, výhodou pro domácí bude euforie z postupu do další fáze mistrovství a v neposlední řadě elektrizující atmosféra ženoucí je za skalpem favoritek. Bwin vypsal na výhru Rusek kurs 1.30, pokud věříte Makedonkám je pro vás připraven kurs 4.15, a remíza má kurs 11.00 rovných.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články