Hlavní obsah

Ať žije car Putin! Djokovičův otec na Australian Open s fanoušky provolával slávu Rusku

Proruským provokatérům se na tenisovém Australian Open podařilo odchytit pro svůj účel velkou rybu. K provolávání slávy Rusku a Vladimiru Putinovi získali přímo v Melbourne Parku otce bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče Srdjana.

Foto: Repro TV

Srdjan Djokovič, otec 21násobného grandslamového vítěze, provolává slávu Rusku s fanouškem s proválečnými symboly a vlajkou ozdobenou portrétem Vladimira Putina.

Článek

Australský list Sydney Morning Herald upozornil na video, na němž po středeční výhře Djokoviče nad Rusem Andrejem Rubljovem zastavil tenistova otce srbský fanoušek s proválečným a ultranacionalistickým symbolem „Z" a ruskou vlajkou ozdobenou o portrét diktátora Vladimira Putina.

Srdjan Djokovič vedle něj ochotně pózoval, zatímco příznivec pronášel prohlášení a pozdravy do kamery. „Bratře Alexandře Zaldostanove, posíláme pozdrav do Moskvy našim bratrům. Ať žije Rusko!" zvolal muž. "Ať žije ruský lid," přizvukoval mu tenistův otec. Alexandr Zaldostanov je šéfem známé motorkářské skupiny Noční vlci, která je úzce napojena i na Putina.

Djokovič starší následně pokračoval dál špalírem fanoušků, kteří také na kamery hrdě vykřikovali: „Ať žije car Putin".

I sám Novak Djokovič se dříve vyskytoval ve společnosti extremistických kruhů. Před dvěma roky třeba pobouřila Balkán fotografie, na níž 21násobný grandslamový šampion sedí v restauraci za jedním stolem s Milanem Jolovičem, někdejším velitelem polovojenské jednotky Drinští vlci, která se podílela na genocidě bosenských muslimů ve Srebrenici během války v Bosně.

Po invazi na Ukrajinu bylo Srbsko považováno za jednu z mála evropských zemí sympatizující s Putinovým režimem, nedávno však prezident země Aleksandar Vučič prohlásil, že s Putinem už měsíce nemluvil a odsoudil okupaci částí Ukrajiny. „Pro nás je Krym Ukrajina a Donbas je Ukrajina. A tak to také zůstane," uvedl před pár dny.

Ruská invaze žije svým životem i na tenise v Melbourne, a to hned od prvního dne, kdy ruští fanoušci provokovali s vlajkou své země na zápase Ukrajinky Kateryny Baindlové. Organizátoři poté kompletně zakázali vstup do areálu s ruskými i běloruskými vlajkami. Vymáhání zákazu se ale evidentně nedaří na sto procent.

„Hráči i jejich týmy byli obeznámeni a varováni, aby dodržovali naši politiku týkající se vlajek a symbolů, aby nedošlo na situace způsobující nepokoje," stojí v prohlášení organizátorů turnaje.

Chováním prorusky agitujících fanoušků ve středu v Melbourne Parku byl znechucen ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošnyčenko.

„Tohle už bylo kompletní balení - ruské vlajky, Putin, symboly Z, vlajka tak zvané Doněcké lidové republiky. Taková ostuda," povzdechl si nad děním na grandslamovém turnaji velvyslanec pro deník Herald Sun.

Reklama