Hlavní obsah

Austrálie potvrdila přísliby nové české vlny. Zase máme silnou generaci, těší kapitána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli by už měl mít daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil většinu svých boys pohromadě. První únorový víkend čeká na jeho ekipu kvalifikace proti Izraeli ve Vendryni. A domácí budou opravdu velkými favority, což ukázaly i jejich výsledky v Melbourne. Na letošní Australian Open se bude vzpomínat i kvůli pěti českým tenistům v hlavní grandslamové soutěži ve dvouhře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Chačanov - MacháčVideo: sntv

 
Článek

Naposled se to na AO přihodilo před deseti lety, kdy byli Češi úřadujícími vítězi Davis Cupu a na prvním grandslamu sezony je reprezentovala pětice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol, Jan Hájek a Jiří Veselý. Posledně jmenovaný byl v pavouku singlu i letos, když využil chráněného žebříčku. Ale jinak se tu prezentoval kompletní český tým nominovaný proti Izraeli - Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva, Jakub Menšík. A v deblu také Adam Pavlásek.

„Jeden z nejlepších grandslamů poslední doby,“ pochvaloval si v rozhovoru pro Sport.cz Navrátil.

Obhájce loňského čtvrtfinále Lehečka sice překvapivě vypadl ve druhém kole s Američanem Michelsenem, ale žebříčkově zůstane na svém díky předchozímu premiérovému triumfu na turnaji v Adelaide. „Mohl udělat ještě kolo, na Jirkovi se pak asi projevila i únava, ale začátek sezony měl výborný,“ řekl kapitán.

Zdaleka nejvíc se však na grandslamu zviditelnil Macháč, který do třetího kola postoupil po senzačním výkonu proti Američanu Tiafoeovi a neměl daleko ani k osmifinále, když sehrál naprosto vyrovnané utkání se světovou patnáctkou Rusem Chačanovem.

„Že má minimálně na první padesátku, tvrdím dlouho. Zápas s Tiafoem, který je nejlepší na tvrdých površích, byl skvělý. Tomáš předvádí vynikající tenis, je uvolněný, čehož využil i ve čtyřhře po boku Čang Č’-čena, když postoupili do semifinále,“ přemítal Navrátil, který delší dobu hledá ideální složení deblového páru pro Davis Cup a v tuto chvíli u něj vítězí varianta Macháč-Pavlásek.

V úvahu ale přichází i Menšík, který po loňském průlomu na US Open, kde postoupil až do 3. kola, znovu s přehledem zvládl grandslamovou kvalifikaci. V prvním kole vyřadil Kanaďana Shapovalova a ve druhém pět setů trápil světovou devítku Poláka Hurkacze.

„Pětiseťák se soupeřem, který je ve čtvrtfinále a dlouhodobě patří mezi osmé a patnácté místo, to klobouk dolů. S koučem Tomášem Josefusem udělal Kuba další pokrok. V 18 je jedním z největších talentů, co jsme tu měli,“ uznává Navrátil, kterého ale potěšil i antukář Kopřiva postupem z kvalifikace a pětisetovým odporem proti favorizovanému Sebastianu Kordovi.

Soupeři z Izraele nemají v tenisovém světě takový zvuk, diváky by ale do Vendryně měly lákat výkony příslušníků české nové vlny, kteří už loni na podzim ovládli kvalifikační turnaj ve Valencii a poté v Málaze neměli daleko k postupu přes Austrálii.

„Všichni se strašně těšíme. A fanoušci, kteří chodili na Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, konečně zase uvidí naši novou silnou generaci doma. Už to bylo dost dlouhé, posledních jedenáct zápasů v řadě jsme hráli na cizí půdě,“ připomněl kapitán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.