Hlavní obsah

Djokovič byl ze sebe v šoku. Jeden z mých nejhorších zápasů na grandslamu, tvrdil po výbuchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král padl ve svém paláci. Poprvé od senzačního vyřazení ve 4. kole Australian Open 2018 s Korejcem Čong Hjonem zažil Novak Djokovič v Melbourne zklamání z porážky. Šestatřicetiletého grandslamového rekordmana přejel v semifinále nevídaným způsobem Ital Jannik Sinner. Srb se během utkání, v němž neustále klopýtal pozadu, dokonce nedostal ani k jednomu brejkbolu.

Sestřih semifinálového zápasu Australian Open mezi Djokovičem a SinneremVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Když 22letý syn kuchaře a servírky ve třetí sadě nevyužil v tie breaku první mečbol, zlostně mrsknul lahví s pitím. Ale to bylo tak jediné zaváhání během jinak působivého Sinnerova představení opentleného devíti esy a 31 vítěznými údery.

„Bylo to ale velmi, velmi těžké. Viděl jsem, že se (Djokovič) necítí tak dobře, takže jsem na něj pořád tlačil,“ tvrdil Sinner.

Tisková konference Novaka Djokoviče po prohraném semifinále AOVideo: sntv

Zase tak ohromné překvapení to však nebylo, i když pro mladého Itala to bude v neděli premiérové grandslamové finále. Sinner v závěru minulé sezony porazil Djokoviče na Turnaji mistrů v Turíně i v semifinále Davis Cupu. A zvládl to i na tři sety v Austrálii. I když jeho soupeř mu to mj. 54 nevynucenými chybami dost usnadnil.

„Sebevědomí z konce minulého roku ve mně udrželo víru, že mohu vyhrávat proti nejlepším hráčům světa,“ tvrdil první finalista mužské dvouhry. Jeho protivník se ovšem nemilosrdně zkritizoval.

„Byl jsem šokován svou úrovní, a to ve špatném slova smyslu. V prvních dvou setech jsem toho nedělal moc dobře. Myslím, že je to jeden z nejhorších grandslamových zápasů, které jsem kdy hrál. Alespoň co si pamatuji,“ kroutil hlavou Djokovič, který v Austrálii padl po sérii 33 výher a dlouhých 2195 dnech.

„Není to moc příjemný pocit hrát takhle. Ale zároveň (Sinnerovi) patří uznání, protože to zvládl lépe než já, a to ve všech aspektech hry,“ uznal po třech a půl hodinách utkání, ze kterého odešel jako horší hráč po výsledku 1:6, 2:6, 7:6, 3:6.

„Abych byl upřímný, celý turnaj jsem nehrál ani zdaleka nejlépe,“ tvrdil desetinásobný vítěz Australian Open, jehož útok na 25. grandslamový titul skončil před branami finále. „Možná zápas proti Mannarinovi (6:0, 6:0, 6:3) byl skvělý, ale většinu utkání jsem nehrál na úrovni, jakou tady v Austrálii normálně předvádím. Necítil jsem se na kurtu úplně ve své kůži. Dá se říct, že semifinále je skvělý výsledek, ale já od sebe vždycky očekávám maximum a dneska mi to nebylo souzeno,“ řekl Djokovič a zastavil se i u toho, že neměl žádný brejkbol.

„Tato statistika vypovídá o mnohém. Jannik podával velmi přesně, precizně. Kdežto já udělal spoustu negativních věcí. Nebyl jsem spokojený na returnu, v pohybu ve forhendu. Všechno bylo prostě podprůměrné. On byl velmi dominantní. Při všech svých podáních. Pořád do míče bušil tvrdě z forhendového i bekhendového rohu. Je tím už proslulý. Hraje velmi rád agresivní tenis,“ tvrdil srbský tenista, který hledal a hledal, ale žádnou skulinu v Sinnerově výkonu nenašel.

„Jeho podání se taky hodně zlepšilo. Velmi dobře trefuje rohy a myslím, že zvýšil i rychlost. Servíruje teď větší a přesnější rány. A k tomu se přidala silná psychika. Darren Cahill je velmi zkušeným trenérem a někým, kdo pracoval s bývalými světovými jedničkami. To Jannikovi po mentální stránce velmi pomáhá,“ hodnotil Djokovič, který i po Australian Open zůstane na pozici světové jedničky. Sinner by se v případě celkového triumfu posunul na třetí příčku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články