Hlavní obsah

Djokovič titul na Australian Open neobhájí, Sinner vyzve v boji o titul Medveděva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová jednička Srb Novak Djokovič jedenáctý titul na tenisovém Australian Open a rekordní pětadvacátý na grandslamech nezíská. Loňský vítěz turnaje dnes nestačil v semifinále na Jannika Sinnera, kterému podlehl za tři hodiny a 26 minut 1:6, 2:6, 7:6, 3:6. Dvaadvacetiletý Ital narazí v neděli ve svém prvním grandslamovém finále na Rusa Daniila Medveděva, který porazil 5:7, 3:6, 7:6, 7:6 a 6:3 Alexandera Zvereva z Německa.

Sestřih semifinálového zápasu Australian Open mezi Djokovičem a SinneremVideo: sntv

 
Článek

Šestatřicetiletý Djokovič prohrál v Melbourne po 33 zápasech, sérii výher držel od roku 2019. Od jeho poslední porážky v osmifinále 2018 s Korejcem Čong Hjonem uplynulo 2195 dní.

Před dvěma lety se turnaje neúčastnil, neboť přicestoval do Austrálie bez povinné vakcinace proti covidu-19, vloni se ale znovu vrátil na trůn. Nyní mohl získat 25. grandslamový titul, kterým by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

Čtvrtý hráč světa Sinner se stal prvním italským finalistou dvouhry na Australian Open. Potvrdil, že se mu poslední dobou proti Djokovičovi daří. V utkání nenabídl Srbovi jediný brejkbol a porazil ho potřetí z uplynulých čtyř zápasů.

„Na tohle utkání jsem se těšil, protože je vždy skvělé mít proti sobě takového hráče, od kterého se můžete učit. Prohrál jsem s ním vloni v semifinále Wimbledonu a hodně se toho naučil. Všechno je to proces,“ řekl Sinner na kurtu.

Sinner je také prvním Italem, který od založení žebříčku ATP v roce 1973 porazil na grandslamu světovou jedničku. Ve 22 letech a 163 dnech je rovněž nejmladším finalistou mužské dvouhry na Australian Open od roku 2008, kdy jím byl právě Djokovič.

Fotogalerie

Sinner od začátku držel vývoj zápasu ve svých rukou. V prvním setu se ujal vedení 3:0, opíral se o stoprocentní servis a ke konci Djokoviče obral o podání ještě jednou. Úvodní sadu vyhrál za 36 minut.

Ani ve druhém setu Djokovič nenacházel recept na Sinnerův servis. Sám přišel znovu dvakrát o podání a sadu znovu ztratil. Stavu 0:2 čelil Djokovič na Australian Open teprve počtvrté v kariéře. „Začal jsem skvěle a dva sety jsem cítil, že se (Djokovič) necítí příliš dobře. Snažil jsem se proto dál tlačit,“ uvedl Sinner.

Na začátku třetí sady odvrátil Djokovič brejkbol a po vyrovnaném průběhu rozhodla zkrácená hra. Srb v ní vedl 4:2, Sinner však vývoj otočil a za stavu 6:5 měl první mečbol. Djokovič ho odvrátil a díky třem vyhraným míčkům za sebou si vynutil pokračování. Sinner přišel o set poprvé na turnaji.

Také ve čtvrtém setu byl italský tenista na servisu spolehlivý. Důležitý moment přišel ve čtvrté hře, kdy podávající Djokovič při vedení 40:0 ztratil pět míčků za sebou a Sinner získal klíčový brejk. Utkání pak dopodával k vítězství.

„Věřím, že mohu hrát s těmi nejlepšími na světě. V neděli mě čeká první grandslamové finále a uvidíme, jak to půjde. Přijdu sem s úsměvem na tváři a pokusím se zahrát co nejlépe,“ prohlásil Sinner.

Tisková konference Novaka Djokoviče po prohraném semifinále AOVideo: sntv

Medveděv v prvních dvou setech na Zvereva nestačil, poté se však třetímu hráči světa podařilo zmobilizovat síly a po dvou vydařených tie-breacích vyrovnal. Zkrácenou hru třetí sady získal 7:4, ve čtvrté pak uspěl 7:5. Pátý set rozhodl brejkem na 3:2. Z postupu se radoval po téměř čtyřech a půl hodinách.

Medveděva čeká šesté grandslamové finále, triumfoval zatím pouze v roce 2020 na US Open. Na Australian Open už usiloval o titul neúspěšně dvakrát - v roce 2021 nestačil na Djokoviče, rok nato podlehl Rafaelu Nadalovi ze Španělska.

Medveděv, kterému se obrat z 0:2 k vítězství podařil počtvrté v kariéře, se zatím v kariéře utkal se Sinnerem devětkrát a šestkrát vyhrál. Poslední tři vzájemné zápasy ale patřily italskému tenistovi.

Smíšenou čtyřhru opanovali Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Jan Zieliňski z Polska

Smíšenou čtyřhru na Australian Open vyhráli Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Jan Zieliňski z Polska. Ve finále porazili 6:7, 6:4 a 11:9 americko-britskou dvojici Desirae Krawczyková, Neal Skupski.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Jan Zieliňski z Polska ovládli Australian Open ve smíšené čtyřhře

Osmatřicetiletá Sie Šu-wej získala sedmý grandslamový titul, ale první v mixu. Další triumf může v Melbourne přidat i v klasické čtyřhře, ve které postoupila do finále spolu s Belgičankou Elise Mertensovou. Sedmadvacetiletý Zieliňski uspěl na grandslamu poprvé.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Sinner (4-It.) - Djokovič (1-Srb.) 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.
Medveděv (3-Rus.) - Zverev (6-Něm.) 5:7, 3:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:3
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Kičenoková, Ostapenková (11-Ukr./Lot.) - Dabrowská, Routliffeová (4-Kan./N. Zél.) 7:5, 7:5.
Smíšená čtyřhra - finále:
Sie Šu-wej, Zieliňski (3-Tchaj-wan/Pol.) - Krawczyková, Skupski (2-USA/Brit.) 6:7 (5:7), 6:4, 11:9.
Výsledky českých tenistů zde

Reklama