Hlavní obsah

Djokovič si za to může sám, nemá Nadal slitování s rivalem. Srba se zastal Američan

Situace kolem světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče, jemuž nebyl prozatím umožněn v Austrálii vstup do země a minimálně do pondělí zůstane uzavřen v karanténním hotelu v Melbourne, rezonuje celým světem. S reakcí přišel i bývalý světový hráč číslo jedna Rafael Nadal, který vybojoval stejně jako Djokovič 20 grandslamových titulů. Se svým velkým rivalem moc soucitu nemá.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Španěl Rafael Nadal během vítězného záúasu v Melbourne.

Článek

Zatímco Nadal už má za sebou úspěšný vstup do sezony vítězstvím nad Ričardasem Berankisem (6:2, 7:5) na turnaji v Melbourne, Djokovič je ve stejném městě zavřený v hotelu, kde čeká na pondělní verdikt soudu ohledně jeho deportace.

Srbský tenista, jenž je známým odpůrcem očkování, sice získal po posouzení žádosti od dvou nezávislých expertních panelů zdravotní výjimku z povinné vakcinace, nicméně po příletu do Austrálie jej úředníci nevpustili do země kvůli špatnému typu víza.

„Jediné, co k tomu mohu říct je, že já osobně důvěřuji tomu, co doporučují experti na medicínu. Když říkají, že je potřeba, abychom se očkovali, tak to platí. To je můj pohled na věc. Nikoho ale k ničemu nenabádám, každý má svůj vlastní názor," uvedl k tématu Nadal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

„Jsem dvakrát očkovaný a s tím nemáte problém, aby vás tady nechali hrát. S očkováním můžete na Australian Open hrát. Svět už podle mě trpěl dost na to, abychom nedodržovali pravidla. Je normální, že lidé v Austrálii jsou tímto případem frustrovaní, protože si prošli opravdu těžkými časy. Spousta z nich se ani nesměla vrátit domů," pokračoval.

„Myslím si, že kdyby chtěl (Djokovič), mohl tady bez problémů hrát. On se ale vydal jinou cestou. Samozřejmě, každý má právo udělat si vlastní rozhodnutí, ta ale pak mají svoje následky. Situace, která nastala, se mi nelíbí. Svým způsobem je mi ho líto. Na druhou stranu, znal podmínky (k účasti na Australian Open) řadu měsíců dopředu, takže za své rozhodnutí si nese následky," dodal Nadal.

Mnohem ostřejší směrem k rozhodnutí australských úřadů byl třeba dvojnásobný čtvrtfinalista Australian Open, Američan Tennys Sandgren. Ten se odmítl nechat očkovat, ale na rozdíl od Djokoviče ani nežádal o udělení zdravotní výjimky.

„Aby tady bylo úplně jasno. Dvě nezávislé komise mu (Djokovičovi) schválí výjimku. A politici ji pak stopnou. Austrálie si nezaslouží hostit grandslamový turnaj," napsal Sandgren na Twitter.

Už dříve, před vypuknutím problému s vízem, Srbovi sdílejícímu antivaxerské postoje vyjádřil podporu. „Doufám, že to celé vyhraje," napsal Američan.

Reklama

Související témata: