Hlavní obsah

Jak se dostal Djokovič k výjimce z očkování? Australané vysvětlili ožehavou kauzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle rozhodnutí nepochybně vyvolá velké emoce a celou řadu reakcí ze všech stran. Letošní tenisové Australian Open mělo být výhradně pro očkované hráče a hráčky, jenže nakonec na něm bude obhajovat titul zapřisáhlý antivaxer Novak Djokovič. Ani ujištění, že zdravotní výjimku dostal na základě anonymně posouzené žádosti nejspíš rozvášněné debaty moc neuklidní. Jak je ale vůbec možné, že se první hráč světa k výjimce dostal?

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Novak Djokovič dostal výjimku z očkování. Může startovat na Australian Open.

Článek

Organizátoři turnaje s předstihem informovali, že na úvodní grandslam sezony mohou jen plně očkovaní tenisté. Nicméně v prosinci loňského roku připustil šéf australského tenisu Craig Tiley, že bude možné dosáhnout na výjimku.

A svaz (Tennis Australia) v úterý potvrdil, že Djokovičovi byla výjimka udělena. Podrobně také popsal proces, jak na ni rodák z Bělehradu dosáhl.

„Djokovič požádal o zdravotní výjimku. Žádost byla následně posouzena dvěma panely zdravotních expertů. Jedním z nich byl Nezávislý lékařský panel pro posouzení výjimek (Independent Medical Exemption Review Panel ) jmenovaný ministerstvem zdravotnictví státu Victoria. Ten posuzoval žádosti, které již splnily kritéria Australské technické poradní skupiny pro imunizaci (Australian Technical Advisory Group on Immunisation - ATAGI)," uvádí australský svaz.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

„Žádosti, které splnily požadavky na národní úrovni, tedy následně posoudil expertní panel složený z imunologů, odborníků na infekční nemoci a praktických lékařů," uvádí dále svaz.

Tiley také zdůraznil, že žádosti byly anonymní a experti tedy vynesli verdikt, aniž by tušili, o kom rozhodují. V rámci respektování soukromí zůstanou neveřejné samotné žádosti o výjimky a jejich obsah.

Podle australského ministerstva zdravotnictví se mohou výjimky z očkování udělovat pouze ze zcela konkrétních důvodů jako zánětlivé onemocnění srdce prodělané v posledních třech měsících, zotavování z náročné operace nebo po hospitalizaci se závažným onemocněním, prodělané onemocnění covid 19, po němž by během šesti měsíců neměla být podávána vakcína proti této nemoci, či závažná zdravotní komplikace po předchozím očkování proti koronaviru.

„Toto jsou důvody pro zdravotní výjimku. Ta rozhodně nefunguje jako zadní vrátka pro privilegované tenisty. Jde o lékařskou výjimku vyplývající ze zdravotních hledisek," uvedl již dříve australský vicepremiér James Merlino.

Je správné, že dostal Novak Djokovič výjimku a nemusel se nechat kvůli účasti na Australian Open očkovat proti koronaviru?
ano
17,9 %
ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 31455 čtenářů.

Reklama

Související témata: