Hlavní obsah

Neuctivé, bez respektu. Organizátoři Australian Open pod palbou kritiky za chování vůči wimbledonské šampionce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce ovládla slavný Wimbledon, když v epickém finále po obratu porazila Tunisanku Uns Džábirovou 3:6, 6:2 a 6:2. Stala se první Kazaškou, která vyhrála grandslam a nesmazatelně se tak zapsala do historie. Jenže organizátoři Australian Open jako by úspěch Jeleny Rybakinové přehlédli. Za to se nyní na ně snáší vlna kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová během 1. kola Austalian Open.

Článek

Organizátoři Wimbledonu se v loňské sezoně rozhodli zakázat účast ruských a běloruských hráčů na turnaji. Za to jim organizace WTA a ATP daly trest, který spočíval v neudělování bodů do žebříčku, a tak se Rybakinová žádného výraznějšího posunu v něm nedočkala. Kdyby však obdržela 2000 bodů, jako bývá obvyklé, posunula by se na šestou příčku a rok by pravděpodobně zakončila v první desítce.

Takto momentálně figuruje „až" na 25. místě, což zřejmě organizátory Australian Open vedlo k tomu, že její úvodní zápas na turnaji proti Italce Cocciarettové, který Rybakinová vyhrála 7:5 a 6:3, umístili až na venkovní kurt č. 13. Tento krok se však nelíbí fanouškům ani tenisovým expertům.

„Chápu, že je tu do jisté míry nasycení nedávnými ženskými šampionkami z grandslamů, ale byla už někdy úřadující wimbledonská šampionka tak rychle opomenuta?" ptá se známý novinář Ben Rothenberg. Jeho otázka vyvolala řadu reakcí.

„Je to neuctivé. Muži jsou odměňováni za úspěchy, ženy jsou omezovány kvůli svému vzhledu a schopnosti prodeje slavných značek," reaguje jeden z fanoušků, který naráží na to, že naturalizovaná Kazaška prý není „dost hezká" a neobklopují ji žádné kontroverzní skandály.

Další lidé si myslí, že Rybakinová ještě nemá dostatečně velké jméno na to, aby dokázala vyprodat nějaký větší, atraktivnější kurt. „Mají pocit, že je nedokáže prodat. Jsem si jistý, že Emma (Raducanuová, pozn. red.) bude hrát v dobrém čase a na velkém kurtu," oponoval další s tím, že by třiadvacetileté tenistce měli organizátoři prokázat více respektu.

Druhý zápas odehraje wimbledonská šampionka v noci z úterý na středu SEČ proti dvaadvacetileté Slovince Kaje Juvanové.

Reklama

Související témata:
Organizátoři
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.