Hlavní obsah

Skvělí čeští mladíci! V Melbourne postupují i Kvitová, Muchová a Krejčíková

Aktualizováno

Tenistky Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Karolína Muchová postoupily na grandslamovém Australian Open do 2. kola. Turnajová patnáctka Kvitová zdolala v úvodu Belgičanku Alison van Uytvanckovou 7:6, 6:2, brněnská rodačka Krejčíková porazila krajanku Sáru Bejlek 6:3, 6:1 a Muchová vyřadila Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6:2, 6:1. Neuspěla naopak nasazená pětadvacítka Marie Bouzková, která nestačila na Kanaďanku Biancu Andreescuovou 2:6, 4:6. Kateřina Siniaková podlehla světové sedmičce Američance Cori Gauffové 1:6, 4:6 a patnáctiletá Brenda Fruhvirtová při grandslamovém debutu prohrála s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou 5:7, 2:6. Skvěle si vedli čeští mladíci, oba postoupili na grandslamovém turnaji poprvé do 2. kola. Jednadvacetiletý Jiří Lehečka porazil Chorvata Bornu Čoriče třikrát 6:3 a ještě o rok mladší Dalibor Svrčina si rovněž ve třech setech poradil se Španělem Jaumem Munarem 6:3, 6:2 a 6:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Coco Gauffová - Kateřina Siniaková na Australian OpenVideo: sntv

 
Článek

Česká jednička Kvitová, která loni vypadla v Melbourne v prvním kole, nečelila v duelu s Van Uytvanckovou jedinému brejkbolu. Dvaatřicetiletá rodačka z Bílovce musela přesto o první set hodinu bojovat a uspěla až ve zkrácené hře. Ve druhé sadě se pak brzy ujala vedení 4:0 a utkání dovedla k vítězství.

Šestadvacetiletá Muchová byla v duelu s Curenkovou lepší hráčkou. Předloňská semifinalistka sebrala ukrajinské soupeřce všech osm servisů a narazí ve 2. kole na turnajovou třináctku Američanku Danille Collinsovou. Loňská finalistka vyřadila Rusku Annu Kalinskou 7:5, 5:7. 6:4.

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu Bouzková, která plnila poprvé na grandslamovém turnaji roli nasazené hráčky, nezískala v duelu s vítězkou US Open z roku 2019 Andreescuovou ani jeden brejk. Sama o servis přišla třikrát a prohrála za hodinu a 42 minut.

Šestadvacetiletá Siniaková nezopakovala proti Gauffové triumf z listopadového Poháru Billie Jean Kingové. Rodačka z Hradce Králové vypadla na prvním grandslamovém turnaji sezony v úvodní fázi popáté za sebou a poosmé celkově. V prvním setu přišla Siniaková dvakrát o servis a ztratila jej za třiadvacet minut. Ve druhé sadě sice Češka získala brejk na 4:2, ten ale nepotvrdila a poté přišla o podání ještě jednou. V závěru jí nepomohlo ani šest odvrácených mečbolů.

Vyzve Svrčina Nadala?

Nejmladší účastnice turnaje Brenda Fruhvirtová, která se dostala do hlavního pavouka díky dvěma obratům v kvalifikaci, svedla s o třináct let starší Sasnovičovou sympatický souboj. Teprve patnáctiletá Češka vedla v prvním setu nad 38. hráčkou světa 3:1, poté ale přišla třikrát o podání a sadu ztratila. Ve druhém setu si už Běloruska servis pohlídala a ukončila sérii pěti porážek. Příště vyzve světovou trojku Jessicu Pegulaovou z USA.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Marie Bouzková v utkání 1. kola na Australian Open v Melbourne.

Jednadvacetiletý Lehečka oslavil premiérový postup do 2. kola grandslamu na pátý pokus. Proti třiadvacátému hráči světa Čoričovi se opíral o výborný servis, soupeři nabídl jen jeden brejk. Sám proměnil pět z devíti brejkbolových příležitostí. Finalista loňského Turnaje mistrů pro hráče do 21 let vyhrál pátý ze sedmi zápasů v této sezoně.

O rok mladší Svrčina, který prošel do hlavní části grandslamu poprvé z kvalifikace, si vyšlápl na 64. hráče světa Munara. Také on přišel jen jednou o servis a to pouze v úvodu zápasu. Rodák z Ostravy vyzve Japonce Jošihita Nišioku, vítěz by se mohl ve 3. kole střetnout s obhájcem trofeje Rafaelem Nadalem.

AUSTRALIAN OPEN (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
KVITOVÁ (15-ČR) - Van Uytvancková (Belg.) 7:6 (7:3), 6:2
MUCHOVÁ (ČR) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:1
KREJČÍKOVÁ (20-ČR) - BEJLEK (ČR) 6:3, 6:1
Gauffová (7-USA) - SINIAKOVÁ (ČR) 6:1, 6:4
Andreescuová (Kan.) - BOUZKOVÁ (25-ČR) 6:2, 6:4
B. FRUHVIRTOVÁ (ČR) - Sasnovičová (Běl.) 5:7, 2:6.
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Munar (Šp.) - SVRČINA (ČR) 3:6, 2:6, 2:6
LEHEČKA (ČR) - Čorič (21-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:3.
Výsledky ostatních zápasů na Australian Open najdete ZDE.

Reklama