Hlavní obsah

Udělali z nás blbce! Australany rozčílila výjimka pro Djokoviče, premiér hrozí vyhoštěním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo se čekat, že přijdou tvrdé reakce, a stalo se. Z Austrálie, a zejména ze státu Victoria, zaznívají velmi ostrá slova poté, co byla udělena zdravotní výjimka světové tenisové jedničce Novaku Djokovičovi k účasti na Australian Open, kde jinak musí být všichni zúčastnění plně očkovaní proti koronaviru. Rozhodnutí o výjimce se nelíbí ani některým hráčům.

Foto: Susana Vera, Reuters

Výjimka pro Novaka Djokoviče mnohé Australany rozčílila.

Článek

„Myslím, že kdybych to byl já, kdo nebude očkovaný, tu výjimku bych nedostal," nechal se během probíhajícího ATP Cupu v Sydney slyšet britský tenista Jamie Murray, daviscupový šampion a bývalá světová jednička ve čtyřhře.

„Je to od něj (Djokoviče) dobrá práce, že dostal povolení do Austrálie přijet a že může hrát," dodal. Na otázku, zda tím chce naznačit, že posouzení Srbovy žádosti o výjimku nebylo férové, Murray přímou odpověď nedal: „Odpovězte si na to sami, taková je prostě situace."

Ani australské tenisové jedničce Alexi de Minaurovi se dění kolem Djokoviče moc nelíbí. „Myslím, že je to velice zajímavé. To je všechno, co k tomu řeknu," uvedl.

„Sekundu po tom, co Australian Open před osmi týdny oznámilo, že bude možné získat zdravotní výjimku, všichni jsme přeci věděli, jak to dopadne," reagoval jiný britský tenista Liam Broady na instagramové oznámení Djokoviče, že s výjimkou v kapse míří do Austrálie.

„Fanouškům říkáme, že musí být všichni očkovaní, aby ochránili nás hráče. A pak se někteří hráči nenaočkují? To je dost pokrytecké," podotkl jedenáctý hráč světa Felix Auger-Aliassime.

Však se také australští fanoušci ozývají. Přes sociální sítě mnoho z nich ventiluje svoji frustraci.

„Poprvé za desítky let se tentokrát nebudu dívat na Australian Open. Nesnáším, když se většina z nás musí řídit stejnými pravidly a pak tu jsou ještě jiná pravidla pro vyvolené," zlobil se jeden z fanoušků.

„Takže očkovaným Australanům nebylo umožněno překročit vnitrostátní hranici, aby mohli navštívit své umírající členy rodiny. A nejspíš neočkovaný Djokovič si sem přiletí pinkat do míčku? To je neuvěřitelné," zuřil jiný.

Zdravotní výjimku posuzují dva nezávislé panely expertů, kteří by měli žádost hodnotit, aniž by znali jméno žadatele. S ohledem na soukromí jsou obsah žádosti a její důvody neveřejné. Nikdo, kromě expertů v komisích, by neměl znát jejich obsah.

To se nelíbí australskému premiérovi Scottu Morissonovi, který srbského hráče vyzval k předložení důkazů, kterými komise přesvědčil k udělení výjimky. V opačném případě by podle premiérových slov měl Djokovič Austrálii zase opustit.

„Očekáváme jeho prezentaci a předložení důkazů. Pokud tyto důkazy budou neuspokojivé, nebude se s ním zacházet jinak než s kýmkoliv jiným a poletí dalším letadlem domů. Neměla by být speciální pravidla pro Novaka Djokoviče. Ani náhodou," prohlásil Morrison na tiskové konferenci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

I australská média referují o výjimce pro tenis jako o plivnutí do tváře občanům, kteří zejména ve státě Victoria žili a žijí v režimu tvrdě omezujícím jejich životy. A nyní bez plného očkování nemohou téměř nic.

Ironickou poznámku si na Djokovičův případ neodpustila ani legenda australského fotbalu Kevin Bartlett.

„Novak Djokovič je nejlepším tenistou všech dob. Zapomeňte na Lavera, Agassiho, Federera, Samprase, Nadala, McEnroea, Connorse a Borga, protože Novak vyhrál 20 grandslamových titulů, celkem 87 turnajových titulů, vydělal miliardu dolarů a přitom má vážný zdravotní problém. Udělali z nás blbce," napsal Bartlett na Twitter s narážkou na fakt, že zdravotní výjimka může být oficiálně udělena jen kvůli konkrétním zdravotním problémům.

Je správné, že dostal Novak Djokovič výjimku a nemusel se nechat kvůli účasti na Australian Open očkovat proti koronaviru?
ano
17,9 %
ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 31455 čtenářů.

Reklama

Související témata: