Hlavní obsah

Zásadní zlom pro Djokoviče. Po jeho deportaci chystá vláda v Austrálii radikální otočku

Bývalý první tenista Novak Djokovič si kromě vítězného vstupu do Turnaje mistrů může užívat další významnou pozitivní zprávu. Podle informací britského deníku Guardian se může po roční absenci těšit i na účast na Australian Open, protože mu bude zrušen tříletý zákaz vstupu do země, který vešel v platnost po letošní deportaci z ostrovního státu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Novak Djokovič po vyhraném semifinálovém zápase se Stefanosem Tsitsipasem.

Článek

Srbský tenista si na začátku roku prošel dobře známým martyriem, když přicestoval do Austrálie s vízy udělenými na základě výjimky z očkování proti koronaviru, nicméně po příletu mu výjimka nebyla uznána a vízum zrušeno. Po dvou soudních řízeních byl následně vyhoštěn, což s sebou automaticky nese i tříletý zákaz vstupu do země.

Ten lze nicméně podle tamní legislativy zrušit, což se také nyní podle všeho stane. Do Austrálie už navíc mohou cestovat lidé bez očkování proti koronaviru, takže zapřisáhlému antivaxerovi Djokovičovi už by nemělo nic bránit v pokusu o zisk desátého titulu na prvním grandslamu sezony.

Deník Guardian tvrdí, že mistr pro imigraci australské vlády Andrew Giles schválí Djokovičovi víza a zruší mu tříletý zákaz.

Sám tenista po úvodním triumfu na Turnaji mistrů v Turíně opatrně potvrdil, že má podobné informace. „Ale zatím to není oficiální," upozorňoval.

„Čekáme. Moji zástupci komunikují s australskou vládou. To je vše, co k tomu mohu nyní říct," mlžil.

Optimistické vyhlídky měl už před pár týdny. „Co se týče Austrálie. Mám pozitivní náznaky, ale samozřejmě neoficiálně. Komunikujeme přes mé právníky v Austrálii, kteří jednají s příslušnými úřady zodpovědnými za můj případ. Doufám, že budu mít během pár týdnů odpověď. Ať už jakoukoliv, i když samozřejmě doufám, že bude pozitivní," prozradil v rozhovoru pro Sportal.

Ne všichni jsou ale z případného zrušení zákazu pro Djokoviče nadšení. Třeba bývalá ministryně vnitra Karen Andrewsová, klíčová postava při zavedení proticovidových opatření, nabádala novou vládu, aby jeho tříletý trest nepřehodnocovala.

„Byla by to facka do tváře lidem, kteří se v Austrálii zachovali správně. Kdyby najednou Novaku Djokovičovi povolili návrat do země jenom proto, že je špičkovým tenistou s mnoha miliony dolarů na účtu. Pokud se nyní udělá speciální oznámení jen kvůli Djokovičovi, vyvstane pochopitelná otázka, co se bude dělat s podobnými případy, které se udály za podobných okolností," zdůraznila exministryně Andrewsová v rozhovoru pro ABC.

Víza byla před začátkem Autralian Open zrušena mimo jiné i české deblistce Renatě Voráčové.

Reklama

Související témata: