Hlavní obsah

Běloruska Azarenková se po kritice nezúčastní tenisové exhibice pro Ukrajinu

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková se nakonec nezúčastní dnešní exhibice v New Yorku před US Open, jejíž výtěžek má jít na humanitární pomoc napadené Ukrajině. Právě ukrajinská tenistka Marta Kosťuková se v minulých dnech v médiích podivila, proč je na akci pozvaná Azarenková, jež pochází ze spojenecké země ruského agresora.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Běloruska Viktoria Azarenková e nakonec nezúčastní exhibice v New Yorku na humanitární pomoc napadené Ukrajině.

Článek

"Dostala jsem pozvánku stejně jako všechny ukrajinské hráčky. Nikdo se nás ale neptal, zda nám nebude vadit, když tam budou i tenisté z Ruska nebo Běloruska. Náš názor nikoho nezajímá. Je Den nezávislosti Ukrajiny, ale co si Ukrajinci skutečně myslí, nikoho nezajímá. Nebudu tam hrát, pokud tam budou hráči ze zemí agresorů," citovala média Kosťukovou.

Exhibiční akce Americké tenisové asociace (USTA) "Tennis Plays for Peace" (Tenis hraje pro mír) se koná dnes na Stadionu Louise Armstronga v areálu Flushing Meadows. Zúčastnit by se jí měli Rafael Nadal, Coco Gauffová, Carlos Alcaraz, Iga Šwiateková, Leylah Fernandezová a mezi ohlášenými účastníky byla i bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka Azarenková. Ta nakonec bude na exhibici chybět.

"Po důkladném zvažování a dialogu mezi všemi zúčastněnými stranami během posledních 24 hodin se Viktoria Azarenková dnešní akce nezúčastní. Vika je silná osobnost a oceňujeme její snahu tam být. Vzhledem k citlivosti ukrajinských tenistů a probíhajícímu konfliktu máme pocit, že to je správný vývoj situace," uvedla USTA na adresu rodačky z Minsku, jež dlouhodobě žije ve Spojených státech.

Pořadatelé akce slibují, že stoprocentní výnos z prodeje vstupenek v ceně 25 a 50 dolarů půjde na konto mezinárodní neziskové organizace. USTA doufá, že do konce US Open, jež začne v pondělí, vydělá pro Ukrajinu minimálně dva miliony dolarů (téměř 50 milionů korun).

Reklama

Související témata: