Hlavní obsah

Berdychův návrat se nekoná. Kapitán chce dát šanci teenagerům

Trochu se spekulovalo, zda se Tomáš Berdych po úspěšném návratu na kurty přece jen neobjeví v nominaci na daviscupovou kvalifikaci s Nizozemskem v Ostravě (1. a 2. února), ale čeští tenisté to musí zvládnout bez něj. Nejlepší domácí hráč mezi pěti jmény, která dnes oznámil kapitán Jaroslav Navrátil, nefiguruje.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Tomáš Berdych na Australian Open. DC hrát nebude.

Článek

Český kvintet tvoří Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Adam Pavlásek a dva debutanti: osmnáctiletý Tomáš Macháč a o rok mladší Jiří Lehečka.

„Macháč ze Sparty odehrál na konci roku tři vynikající turnaje Futures a potvrdil, že by měl dostat možnost se ukázat," vysvětloval svůj výběr Navrátil. Lehečka je zase mezi třemi českými juniory, kteří na Australian Open postoupili do osmifinále.

„Kdyby byla příznivá konstelace, tak bych chtěl, aby si i v Ostravě zahráli," tvrdil kapitán.

Na Nizozemsko nemá ale z poslední doby moc dobré vzpomínky. V baráži v roce 2017 Češi prohráli na cizí půdě 2:3 a opustili Světovou skupinu.

Foto: © Česká sportovní / Pavel Lebeda

Lukáš Rosol a za ním daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil během duelu s Nizozemskem.

„Byly to těžké pětiseťáky na antuce, teď ale máme možnost výběru povrchu a za námi bude publikum," důvěřuje svému týmu Navrátil.

S Berdychem, který v Austrálii rychle zacvičil s Nizozemskou jedničkou Robinem Haasem, by ale české šance byly mnohem výraznější. Hosté by měli mít k dispozici také zkušený deblový pár Rojer, Middelkoop.

Hlavní nizozemskou zbraní v ostravském zápase bude 58. hráč světového žebříčku Robin Haase. Spolu s ním jsou v nominaci přední deblisté Jean-Julien Rojer a Matwé Middelkoop, tým doplňují Tallon Griekspoor a Scott Griekspoor.

„Uvidíme, jaká bude forma našich kluků," řekl Navrátil, který sledoval Veselého výbuch v prvním kole v Melbourne i fakt, že Rosol se do pavouku dvouhry Australian Open neprosoukal z kvalifikace a letošní bilanci má 1:3.

V Davis Cupu se ale Rosol dokáže vyhecovat, což potvrdil i při loňské baráži v Maďarsku, díky níž mají Češi možnost kvalifikovat se do závěrečného listopadového turnaje v Madridu.

„Chceme to Nizozemsku oplatit a já pevně věřím, že budeme tím šťastnějším týmem," prohlásil Navrátil.

Reklama