Hlavní obsah

Antuka jako zbraň. Češky pilují formu na šampionku US Open

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od roku 2005 se pražská Štvanice připravuje na souboj ženských tenisových družstev na nejvyšší úrovni. V pátek a v sobotu se Češky v baráži o postup do finálového turnaje Billie Jean King Cupu střetnou s Velkou Británií, kterou povede úřadující šampionka US Open Emma Raducanuová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Markéta Vondroušová (vlevo) a Tereza Martincová při tréninku kvalifikaci Billie Jean King Cupu na Štvanici.

Článek
Fotogalerie

Devatenáctiletá hráčka loni v září senzačně prolétla newyorským turnajem z kvalifikace až k poháru bez ztráty setu. Kolem dcery čínské matky a rumunského otce narozené v Kanadě se pak rozpoutal nevídaný humbuk. Sponzoři se mohli přetrhnout, aby Raducanuová propagovala právě jejich značku. A tenis šel v posledních týdnech trochu stranou. Od životního výsledku má Britka bilanci 4:8. Jejím posledním zápasem byla porážka v Miami s Kateřinou Siniakovou.

„Raducanuová je mladá, zajímavá svými kořeny, takže chápu, že je o ni zájem. Teď ale záleží i na lidech okolo, jak se k tomu postaví, aby to nebylo na úkor tenisu," přemítala Tereza Martincová, která spolu s Markétou Vondroušovou, Karolínou Muchovou, Marií Bouzkovou a Lindou Fruhvirtovou tvoří český výběr, ze kterého kapitán Petr Pála vybere singlistky s aktuálně nejlepší formou.

Domácí tým si tentokrát zvolil jako povrch antuku, které se v dřívějších letech při jiné skladbě týmu snažil spíš vyhnout. Nyní má být oranžový podklad z drcených cihel českou zbraní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tereza Martincová (vlevo) a Markéta Vondroušová během tréninku na pražské Štvanici. Vpravo nehrající kapitán Petr Pála.

„Dostali jsme se do fáze, že by to měla být naše výhoda. Pevně tomu věřím. A i když to bude s podmínkami složitější, tak tím spíš by antuka měla hrát pro nás," myslí si Pála.

Jak si mimo betonové kurty povede Raducanuová je totiž stále velkou záhadou. Na profesionálním okruhu dokonce na antuce ještě nikdy nehrála. Podobně je na tom i nedávná osmifinalistka z Indian Wells Harriet Dartová, která s nejpomalejším povrchem také příliš nesouzní.

„Říkám si, že když někdo vyhraje grandslam, tak nebezpečný bude. Teď v Miami hrála Raducanuová s Katkou Siniakovou a byl to výborný zápas. Na antuce je to samozřejmě jiná hra a je potřeba, abychom se jí dostali do hlavy, že to je jiný povrch. Je potřeba k tomu přistoupit s obrovským respektem. Proti ní i proti ostatním Britkám ale bude nutný antukový tenis," prohlásil Pála.

Jeho svěřenky už se s povrchem čile seznamují, většina z nich je navíc na Štvanici jako doma. „S Maky a s Muškou tady trénujeme. Takže je to moc příjemné," přitakává Martincová, která by v pátek mohla proti Raducanuové nastoupit jako česká dvojka.

„Je potřeba vymyslet taktiku, kdo na koho bude víc pasovat. A v návaznosti na to musíme být připraveni i na čtyřhru. Tohle budeme řešit ve středu večer. Jde o to, kdo by mohl hrát s Raducanuovou první den a kdo by se mohl hodit potom," přemítá Pála, kterého ale raketový vzestup britské komety nepřestává fascinovat.

„US Open byla velká bomba. V Británii je obrovský trh, takže zájem o ni si těžko můžeme představit. A že přijde hlušší místo, se asi dalo očekávat. Letos má před sebou ještě tři grandslamy, ve Wimbledonu se jí loni taky dařilo. Sám jsem zvědavý, jak to bude pokračovat," říká kapitán.

Proti Češkám by se ale Raducanuová ještě nemusela pouštět do žádných větších akcí.

Reklama

Související témata: