Hlavní obsah

Muhammadová, Pegulaová - L. Kičenoková, Jastremská 7:6 (7:5), 6:3Tenistky USA a Kanady zkompletovaly postupující v Poháru Billie Jean Kingové

Favorizované týmy Spojených států amerických a Kanady jako poslední postoupily z kvalifikace na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Američanky během emotivních dvou dnů porazily v Asheville v Severní Karolíně Ukrajinky díky závěrečné čtyřhře, Kanaďanky v čele s finalistkou US Open Leylah Fernandezovou naopak vyhrály všechny čtyři zápasy proti Lotyšsku.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Americké tenistky Asia Muhammadová (vlevo) a Jessica Pegulaová (vpravo) oslavující vítězství nad Ukrajinou.

Článek

V sobotu už dříve slavily postup i udržení naděje na zisk trofeje Češky po výhře v Praze na štvanické antuce nad Britkami, dále Polky se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, Španělsko, Itálie a Kazachstán.

Jistou účast v listopadovém finále už měly předem loňské finalistky Švýcarky, Australanky, které nahradily vyloučené ruské šampionky, Slovenky a také Belgičanky. Ty prošly bez boje na úkor Běloruska, rovněž suspendovaného kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Dvanáctý účastník by měl obdržet divokou kartu coby pořadatel, který zatím není jasný. "Jedna z variant je i Praha," řekl šéf domácího svazu Ivo Kaderka v České televizi. Turnaj se uskuteční od 8. do 13. listopadu.

Američanky vyhrály v pátek obě dvouhry, ale Ukrajinky, byť pod tíhou války s Ruskem, souboj vyrovnaly na 2:2. Rozhodující bod získaly v deblu Jessica Pegulaová a Asia Muhammadová, které porazily Dajanu Jastremskou a Ljudmilu Kičenokovou 7:6, 6:3.

"Vždycky ráda reprezentuji svou zemi, ale teď je to něco, co se těžko popisuje. Moje srdce je doma, duchem se snažím být tady," řekla Jastremská po výhře nad 14. hráčkou světa Pegulaovou v sobotním úvodním singlu.

Američanky jsou s 18 trofejemi nejúspěšnějším týmem soutěže, dříve hrané jako Fed Cup. Za nimi následují s 11 tituly české tenistky.

Výsledky kvalifikace tenisového Poháru Billie Jean Kingové
Vancouver: Kanada - Lotyšsko 4:0
Fernandezová - Vismaneová 6:2, 6:1
Dabrowská, Zhaová - Semenistá, Vismaneová 6:1, 6:3
Asheville: USA - Ukrajina 3:2
Muhammadová, Pegulaová - L. Kičenoková, Jastremská 7:6 (7:5), 6:3

Reklama