Hlavní obsah

Kapitán českých tenistů bude před Brity zvažovat i změnu na postu jedničky

Nečekaně blízko měli čeští tenisté k výhře nad Francií v prvním utkání skupiny C v Davisově poháru. V Innsbrucku především díky mladíkům prohráli ve čtvrtek před půlnocí 1:2 na zápasy a kapitán Jaroslav Navrátil bude před nedělním soubojem s Británií zvažovat, zda neudělá s výhledem do budoucna změnu na postu jedničky.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Český tenista Jiří Veselý gestikuluje během utkání Davis Cupu.

Článek

Bod při premiéře v soutěži získal jednadvacetiletý Tomáš Macháč. První hráč týmu Jiří Veselý prohrál ve třech setech. Do rozhodující čtyřhry poslal Navrátil Macháče s o rok mladším Lehečkou a mladíci trápili čerstvé šampiony Turnaje mistrů Pierrea-Huguese Herberta a Nicolase Mahuta.

Navrátil neskrýval zklamání z těsné prohry, zároveň mu výkony Macháče a Lehečky dodávají optimismus. "Jsou příslibem do budoucna," věří Navrátil, že by mohli být tahouny národního týmu. "A nejen tihle dva. Je tady i Zdenda Kolář, v příští sezoně se posune Jonáš Forejtek, pak je tam Dalibor Svrčina i další naděje. Takže tým je mladý a budoucnost určitě má," dodal kapitán.

Macháč v utkání se zkušeným Richardem Gasquetem a poté oba se Lehečkou ve čtyřhře proti nejlepšímu deblovému páru sezony sbírali zkušenosti. "Neskutečné. Vidí tady tyhle hráče, možná se podívají i na světovou jedničku Novaka Djokoviče a na vlastní oči uvidí, jak hraje, co všechno dělá. V týmu vidí, jak týden probíhá. Jsem spokojený, i když jsme prohráli," řekl Navrátil.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Čeští tenisté vedou v Davisově poháru nad Francií 1:0 na zápasy. První bod získal debutant v soutěži o salátovou mísu Tomáš Macháč, který si v Innsbrucku překvapivě poradil 7:6, 6:2 s bývalou světovou sedmičkou Richardem Gasquetem.

Tenisté mají dva dny před zbývajícím zápasem ve skupině. Navrátil bude přemýšlet, zda neposlat právě Lehečku i do dvouhry místo jedničky Veselého. "Těžko můžu vytáhnout Tomáše (Macháče), když odehrál velice dobré utkání. Musíme myslet na budoucnost, takže se může stát, že bude změna i na prvním fleku. Nechci předjímat, ale změna klidně může přijít," řekl kapitán.

Nominaci na zápas s Británií musí oznámit hodinu před úvodní dvouhrou dvojek, která má v Olympijské hale v Innsbrucku v neděli začátek naplánován na 10:00.

Reklama