Hlavní obsah

Izrael - Česko 0:2Parádní úvod Davis Cupu! Lehečka nadělil soupeři kanára, Macháč přidal druhou výhru

Aktualizováno

Jiří Lehečka zahájil v pátek suverénně daviscupovou baráž českých tenistů v Izraeli. Proti trojce domácího týmu Danielu Cukiermanovi potvrdila česká jednička roli favorita a získala pro výběr kapitána Jaroslava Navrátila úvodní bod po výhře 6:0 a 6:4. Ve druhé dvouhře zvítězil Tomáš Macháč nad izraelskou dvojku a 444. hráče světa Edanem Lešemou 6:4, 7:5 a zajistil po prvním dni českým tenistům v Tel Avivu vedení 2:0 na zápasy.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lehečka v utkání Davisova poháru v Izraeli.

Článek
Fotogalerie

Dvacetiletý Lehečka splnil úvodu baráže roli favorita a připsal si první výhru v Davis Cupu. Třiašedesátý hráč světa nedovolil Cukiermanovi v prvním setu ani jeden brejkbol a nadělil o sedm let staršímu protivníkovi za 39 minut "kanára".

Jediný účastník zápasu v Tel Avivu z první stovky žebříčku ATP získal brejk také ve třetí hře druhé sady. Za stavu 5:4 Cukierman duel zdramatizoval. Za podpory více než tří tisíc fanoušků měl při vedení 40:0 tři brejkboly, Lehečka je ale odvrátil a pěti míčky za sebou dopodával duel k vítězství.

Macháčovi, kterému patří ve světovém pořadí 109. místo pomohlo, v utkání proti Lešemovi sedm es. O zisku první sady rozhodl jednadvacetiletý tenista proti domácí dvojce v sedmé hře, když využil druhý brejkbol.

Foto: Pavel Lebeda, ČTK

Jiří Lehečka se povzbuzuje v utkání baráže Davis Cupu v Izraeli.

O čtyři roky starší Lešem se nevzdal a ve druhém setu si dlouho držel servis. Za stavu 4:3 měl při Macháčově podání tři brejkboly, o chvíli později musel český tenista odvracet i dva setboly. Těžké momenty ale Macháč ustál, v koncovce prolomil soupeřův servis a po hodině a 53 minutách hry využil první mečbol.

Výběr kapitána Jaroslava Navrátila může završit úspěch v sobotu. Program začne čtyřhrou, do níž český tým zatím nahlásil dvojici Zdeněk Kolář, Dalibor Svrčina. Za Izrael by měli při absenci zřejmě zdravotně indisponované jedničky Jišaje Oliela nastoupit Cukierman s Lešemem. Ve dvouhrách by se podle vývoje měli střetnout Lehečka s Lešemem a Macháč s Cukiermanem.

Foto: Pavel Lebeda, ČTK

Český daviscupový tým v Tel Avivu: (zleva) Dalibor Svrčina, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Jiří Lehečka a kapitán Jaroslav Navrátil

Všechny zápasy se hrají na dva vítězné sety. V případě vítězství Češi postoupí do kvalifikace o finálový turnaj Davis Cupu v příštím roce. Poraženého čeká pád do nižšího patra soutěže.

Reklama

Související témata: