Hlavní obsah

Rád bych už začínal grandslamy v hlavní soutěži. Macháč po zranění stoupá, v Izraeli to chce potvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni na konci listopadu chodili v Innsbrucku za daviscupovým kapitánem Jaroslavem Navrátilem kolegové z Francie a Velké Británie a uznale chválili jeho mladý výběr. Tomáš Macháč si tehdy ve finálové skupině získal respekt jasnými výhrami nad mnohem zkušenějšími borci Richardem Gasquetem a Danielem Evansem.

Foto: Český daviscupový tým

Tomáš Macháč na tréninku českého daviscupového týmu na zápas s Izraelem.

Článek

Rozlet 21letého tenisty letos zastavilo zranění žeber, kvůli kterému absentoval víc než tři měsíce. Daviscupová baráž v Izraeli je ale dobrou příležitostí, jak se udržet v pohodě. Od srpnového comebacku na kurty má Macháč bilanci 13:3.

„Fyzicky se cítím dobře, zápasů bylo v poslední době dost. I když nějaké bolístky mám, tak se dám dohromady. Forma je dobrá, těším se na pátek," hlásil z Tel Avivu Macháč, který při svém letním comebacku porazil na antuce v Liberci také izraelskou jedničku Jišaje Oliela poměrně snadno 6:3, 6:4.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Tomáš Machác si v duelu s Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem vynutil pětisetovou bitvu.

Do místa konání zápasu dorazil Macháč z challengeru ve Francii, kde se probojoval do semifinále.

„Ani jsem nečekal, že bych něco uhrál. Po cestě z Ameriky jsem moc neodpočíval, ale dokázal jsem otočit dva zápasy, což byl příjemný pocit," řekl hráč, který se i díky tomu ve světovém žebříčku posunul na své kariérní maximum - 109. příčku ATP.

„Moc jsem tomu nevěřil, když jsem tak dlouho nehrál, ale teď mám i šanci dostat se do stovky. Jde to dobře, jen aby vydrželo zdraví. Rád bych už začínal grandslamy v hlavní soutěži. Na US Open jsem viděl, že ta šance tam je," glosoval pětisetovou bitvu s 21. nasazeným Nizozemcem Boticem Van De Zandschulpem. „Příště už by to bylo lepší rovnou bez kvalifikace rovnou na tři sety," dodává příslušník nové české vlny.

Foto: Český daviscupový tým

Tomáš Macháč na tréninku českého daviscupového týmu na zápas s Izraelem.

V rozletu Macháčovi pomáhá kouč Daniel Vacek, který figuruje i jako trenér daviscupového týmu. Někdejší 26. hráč světa a vítěz tří grandslamových turnajů v deblu věří, že Macháč spolu s 20letou českou jedničkou Jiřím Lehečkou jsou předvojem lepších časů českého mužského tenisu.

„Je to nádherný, když se rodí nová generace. Doufám, že Tomáš s Jirkou vytáhnou nahoru i další kluky," říká Vacek.

Povinná výhra nad Izraelem by mohla být také jedním z impulsů.

„Jsme favorit, ale nemyslím si, že jsme po tlakem, to by bylo zbytečné. Tvoříme tým, abychom se kvalifikovali na závěrečný turnaj do Španělska. Už loni v Innsbrucku jsme málem porazili Francii, trápili jsme Brity. V Izraeli bychom měli udělat další krůček," tvrdí Macháč.

Foto: Český daviscupový tým

Kouč Daniel Vacek na tréninku českého daviscupového týmu na zápas s Izraelem.

A Vacek je přesvědčený, že k tomu jeho svěřenec výrazně přispěje.

„Tomášova herní pauza byla obrovská, protože to bylo těžké zranění. Tělo je asi víc unavené než normálně, ale reaguje dobře. Tomáš má chuť a myslím, že to bude dobré," říká 51letý kouč.

Reklama

Související témata: