Hlavní obsah

Davidovich - Djokovič 6:3, 6:7, 6:1Djokovič po návratu na kurty prohrál v Monte Carlu hned první zápas

Aktualizováno

Tenisová jednička Novak Djokovič na svém druhém letošním turnaji v Monte Carlu prohrál hned první zápas. V 2. kole podlehl Alejandru Davidovichovi 3:6, 7:6, 1:6. Dvacetiletý český reprezentant Jiří Lehečka po úspěchu v kvalifikaci vypadl při premiéře na turnaji kategorie Masters v prvním kole. S Belgičanem Davidem Goffinem prohrál 4:6, 3:6.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Novak Djokovič na turnaji v Monte Carlu.

Článek

Djokovič se objevil na ATP Tour poprvé od konce února, kdy prohrál ve čtvrtfinále v Dubaji s Jiřím Veselým. Nedávné velké turnaje v Indian Wells a Miami čtyřiatřicetiletý Srb vynechal kvůli chybějícímu očkování, které ho připravilo už o start na Australian Open.

Herní pauza byla na výkonu dvacetinásobného grandslamového šampiona znát. Davidovich, který figuruje v pořadí ATP na 46. místě, mu v prvním setu sebral třikrát podání. V druhé sadě vedl dvaadvacetiletý Španěl už 3:0, ale Djokovič vyrovnal a těsný tie-break rozhodl pro sebe. Třetí set už byl jasnou záležitostí Davidoviche, který v dlouhém sedmém gamu proměnil druhý mečbol a po dvou hodinách a 55 minutách mohl slavit největší výhru v kariéře.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Španělský tenista Alejandro Davidovich Fokina se na turnaji v Monte Carlu postaral o senzaci.

Soupeře z Top Ten porazil Davidovich teprve podruhé. Djokovičovi sebral devětkrát podání, což se srbské hvězdě v zápase na dva vítězné sety stalo teprve popáté. "Je to pro mě mimořádné vítězství, protože jsem Noleho sledoval už jako malý a jsem jeho velký fanoušek," uvedl Davidovich. "Věděl jsem, že si Nole nebude tolik věřit, protože toho letos moc neodehrál. Měl jsem v úvodu zápasu šance a využil je. Když vyhrál druhý set, bylo to náročné na psychiku, ale dál jsem se snažil udržet koncentraci. Musel jsem být připravený na to, že to bude válka," prohlásil španělský tenista, který předchozí dva vzájemné duely hladce prohrál.

"Nelíbilo se mi, jak jsem na tom bylo ve třetím setu. Úplně mi došel dech. Prostě jsem s ním nedokázal vydržet ve výměně. Když vám na antuce nejdou nohy, nedá se hrát," uvedl Djokovič. "S týmem se podíváme na to, proč tomu tak bylo, a snad to bude příští týden v Bělehradě lepší."

Řek Stefanos Tsitsipas zahájil obhajobu titulu jasným vítězstvím nad Italem Fabiem Fogninim. Vítěze turnaje z roku 2019 porazil v zápase druhého kola 6:3, 6:0.

Lehečka, kterému patří ve světovém žebříčku 99. místo, podlehl čerstvému vítězi turnaje v Marrákeši za hodinu a půl. První set rozhodl 47. hráč světa Goffin brejkem v pátém gamu. Mladý český daviscupový reprezentant měl šanci vyrovnat v osmé hře, ale ani jeden ze dvou brejkbolů nevyužil.

Druhou sadu začal Lehečka ztraceným servisem. Sám o prolomení Belgičanova podání usiloval znovu marně. Naopak v devátém gamu neuhrál při svém podání ani fiftýn a s monackou antukou se rozloučil.

MONTE CARLO (antuka, dotace 5 802 475 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Goffin (Belg.) - Lehečka (ČR) 6:4, 6:3
Fritz (10-USA) - Catarina (Mon.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 6:4
Sonego (16-It.) - Ivaška (Běl.) 6:3, 6:3
Evans (Brit.) - Bonzi (Fr.) 6:0, 7:6 (7:4)
Ruusuvuori (Fin.) - Otte (Něm.) 6:4, 6:3
Martínez (Šp.) - Humbert (Fr.) 6:4, 7:6 (7:5)
Rune (Dán.) - Karacev (Rus.) 7:6 (7:1), 4:6, 6:3
Djere (Srb.) - Cressy (USA) 6:4, 6:7 (7:9), 6:2
Musetti (It.) - Paire (Fr.) 6:2, 6:7 (4:7), 6:2.
2. kolo:
Davidovich (Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:1
Tsitsipas (3-Řec.) - Fognini (It.) 6:3, 6:0
Dimitrov (Bulh.) - Lajovič (Srb.) 4:6, 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: