Hlavní obsah

Do Moskvy dorazí Djokovič, chlubili se Rusové. Senzace se rychle změnila v trapas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha částečně se vymanit z mezinárodní izolace na sportovním poli a alespoň před domácím publikem se tvářit, že se zase tak moc neděje, vyznívá v Rusku leckdy bizarně. Třeba domácí náhražka za biatlonový Světový pohár skončila organizačním chaosem a potupnými porážkami od Bělorusů. Tenisté patří k naprosté menšině sportovců, kteří mohou na okruzích ATP a WTA dál hrát. Svazové plány na uspořádání turnaje v Moskvě mimo tyto struktury ale zavání trapasem už ve fázi strategických příprav.

Foto: @atptour

Novak Djokovič nakonec nejspíš v Moskvě hrát nebude.

Článek

Ruští (i běloruští) tenisté sice dál mohou na profesionálních okruzích hrát (aktuální zákaz startu ve Wimbledonu nespadá pod pravomoc ATP, WTA či ITF), nicméně turnaje v těchto zemích byly zrušeny.

Ruský svaz tedy přišel s iniciativou na uspořádání turnaje v Moskvě. A chtěl pro jeho účel ulovit velkou rybu. Lépe řečeno tu největší. Plánoval dostat do Moskvy světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Informaci přinesla agentura Ria Novosti, považovaná za hlásnou troubu režimu, a potvrdil ji člen úzkého vedení ruského a moskevského tenisového svazu (RTF a MTF) Vladimir Kamelzon.

„Momentálně pracujeme na turnaji, jakémsi otevřeném mistrovství Moskvy. Nejspíš ho nazveme Mayor´s Cup, ale o tom jsme ještě nerozhodli. Pozveme hráče z Běloruska, Číny, Kazachstánu, Uzbekistánu, Turecka a dalších zemí. Jednáme také s Novakem Djokovičem,“ uvedl Kamelzon.

„Nechceme ho pozvat jako čestného hosta, ale jako hráče,“ zdůraznil bafuňář s tím, že turnaj by se měl konat v létě.

„Djokovič má svůj kalendář a program. Bude hrát Roland Garros, takže dohoda s ním bude těžká. Jsme ale nuceni takto jednat kvůli útokům na ruský sport. Musíme dále pokračovat v práci a doufám, že se tento turnaj v Rusku uskuteční,“ pokračoval.

Senzační zpráva se rychle šířila. „Samozřejmě že chceme získat Djokoviče. Když se nám podaří dosáhnout dohody, nejspíš ho tu přivítáme,“ ujišťoval Kamelzon agenturu TASS.

Djokovič vyfasoval ve finále kanára.Video: sntv

„Z Novaka jsem měl vždy dobrý pocit, ale teď před ním musím smeknout. Nemíchá do sportu politiku. Říká správné věci, mluví stejně jako my, jenže nás už nikdo neposlouchá," posteskl si bývalý trenér pro Championat.ru.

Těžko říct, jak mohli v Moskvě uvěřit myšlence, že by k nim přijel Djokovič na bezvýznamný přátelák. Zda přišla se Srbovým odmítáním zákazu startů pro Rusy a Bělorusy ve Wimbledonu či se nechali ovlivnit tradiční náklonností Srbů k Rusku. Každopádně se zdá, že tahle idea splaskla prakticky hned, jak byla vyslovena.

Později totiž Kamelzon sám svá slova popíral. Informace o Djokovičově účasti v Moskvě označil za drby.

„Ano, v Moskvě budeme pořádat turnaj. Ale Djokovičova účast je mimo hru. Kvůli nízkým prize money a dalším věcem. Není jasné, odkud se tahle informace vzala. Jsou to všechno drby. Samozřejmě kdyby tu hrát chtěl, má cestu volnou,“ upřesnil pro Match.tv Kamelzon.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.