Hlavní obsah

Karolína Plíšková - Andrianjafitrimová 2:6, 6:3, 6:1Debutant Kolář postupuje! Veselý padl. Plíšková odvracela ostudu, Bouzková odstoupila

Aktualizováno

Pětice českých tenistů byla ve hře třetí den antukového Roland Garros v zápasech prvního kola. Jako první nastoupila nasazená osmička Karolína Plíšková, která po velmi špatném úvodu nakonec po obratu porazila domácí Tessah Andrianjafitrimovou 2:6, 6:3, 6:1. Jiří Lehečka při své premiéře na French Open padl s Belgičanem Davidem Goffinem po setech 4:6, 6:4, 4:6 a 4:6. Tereza Martincová prohrála s Shelby Rogersovou z USA 4:6, 3:6. Jiří Veselý padl se Stevem Johnsonem z USA 7:6, 6:7, 3:6 a 2:6. Zdeněk Kolář slavil při svém grandslamovém debutu výhru, porazil Lucase Pouille 6:3, 4:6, 7:5 a 6:4 a ve druhém kole narazí na loňského finalistu Stefanosd Tsitsipase.

Foto: Yves Herman, Reuters

Karolína Plíšková v úvodním kole French Open.

Článek

S prvním kolem se dnes rozloučil Jiří Lehečka, který při premiéře v Paříži prohrál s Belgičanem Davidem Goffinem 4:6, 6:4, 4:6, 4:6, Tereza Martincová podlehla Američance Shelby Rogersové 4:6 a 3:6 a Jiří Veselý prohrál se Stevem Johnsonem z USA 7:6, 6:7, 3:6 a 2:6.

Ze soutěže navíc odstoupila kvůli pozitivnímu testu na koronavirus Marie Bouzková a ve středu nenastoupí k utkání 2. kola proti Elise Mertensové z Belgie. "Bohužel mám poprvé pozitivní test na covid, proto v Paříži odstupuju z dvouhry i čtyřhry. Snad mi bude brzy lépe a vrátím se na dvorce," uvedla tenistka na sociálních sítích.

Třicetiletá Plíšková udělala v zahajovacím gamu tři dvojchyby, o servis přišla a v prvním setu se proti Andrianjafitrimové (141. v žebříčku WTA) nemohla dostat do rytmu. Česká favoritka udělala v silném větru 22 nevynucených chyb a úvodní sadu ukončila smečí do sítě.

Na začátku druhého setu ztratila servis, ale pak přidala na razanci a získala čtyři hry v řadě. Ještě sice jednou přišla o podání, ale sadu ukončila jedním ze svých čtyř es v utkání. Ve třetím setu už měla navrch, ale musela často o fiftýny bojovat v delších výměnách.

"První kola na grandslamu nejsou nikdy snadná," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. Úvodní zápasy ale zvládá - na grandslamu vyhrála první kolo po dvaadvacáté v řadě.

"Set a půl jsem hledala svoji hru, pak jsem začala hrát lépe a rychleji. Byly nepříjemné podmínky, ona toho hodně vyběhala a jsem ráda, že jsem postoupila. Doufám, že to v dalším utkání bude lepší," řekla Plíšková. Ve druhém kole narazí ve čtvrtek na další francouzskou držitelku divoké karty Leolii Jeanjeanovou (227. v pořadí WTA).

Kolář se prodral do hlavní soutěže z kvalifikace, kterou na grandslamu zvládl na sedmnáctý pokus. Proti bývalému desátému hráči světa Pouilleovi předvedl bojovný výkon. Český hráč, jemuž patří v žebříčku ATP 134. místo, odvrátil ve třetím setu za stavu 4:5 a 0:40 tři setboly a sadu rozhodl ve svůj prospěch. Ve čtvrtém setu v chladném večeru neudržel brejk z první hry, ale koncovku zvládl. Jeho dalším soupeřem by mohl být čtvrtý hráč světa a loňský finalista Stefanos Tsitsipas z Řecka.

"Radost je obrovská, je to úžasný pocit a nesmírně cenná výhra pro mě. Byl to velice těžký zápas, on hrál výborně a ne nadarmo byl desátý na světě. Lucase hnali dopředu fanoušci, byli velice hlasití a i z tohoto důvodu to bylo velice náročné," řekl Kolář. "Spoléhal jsem na svoji hru: hrát aktivně a agresivně, ale těžit i z dobré obrany, a to jsem splnil," dodal. Jeho dalším soupeřem bude čtvrtý hráč světa Tsitsipas, byť s Italem Lorenzem Musettim prohrával 0:2 na sety.

Lehečka prohrál s Gofinem v Monte Carlu a i v Paříži měl zápas podobný průběh. Zkušený Belgičan dvacetiletého českého mladíka, který hrál druhý grandslamový turnaj v kariéře, přehrával. "Na začátku jsem trošku špatně nastavil taktiku a snažil se hrát přes výměny, což nebylo dobré rozhodnutí. Pak jsem se začal víc tlačit dopředu a využívat svoji rychlou hru. V každém setu nějaká šance byla, ale nemohl jsem se opřít o servis, což byla škoda. Soupeř určitě hratelný byl a musím se z toho poučit. Je to škoda, mrzí mě to dost, ale dny nekončí a makám dál, abych se rok od roku zlepšoval," řekl Lehečka, kterého příští týden čeká challenger v Prostějově.

Veselý se nedokázal prosadit proti tvrdému podání Johnsona, který nastřílel 22 es. Český hráč vyhrál tie-break prvního setu 7:4, ale druhý stejným poměrem ztratil. Ve třetí sadě mu utekl začátek a podobné to bylo i ve čtvrtém setu. V Paříži vypadl v prvním kole podruhé za sebou a na grandslamu potřetí v řadě.

Reklama

Související témata: