Hlavní obsah

Osudem jí byly Češky. Stala jsem se obětí vlastního úspěchu, říká loučící se šampionka Bartyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad jen konec kariéry Rogera Federera by vyvolal větší poprask. Když se v úterních ranních hodinách roznesla světem zpráva, že úřadující světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová ukončila v 25 letech kariéru, řada fanoušků i expertů neskrývala zklamání. "Hodně štěstí v další kapitole, budeš nám chybět," psala jako jedna z mnoha na sociálních sítích Karolína Plíšková. V kariéře loučící se trojnásobné grandslamové šampionky však hrály zásadní roli i další české hráčky.

Foto: Profimedia.cz

Ashleigh Bartyová po wimbledonském finále s Karolínou Plíškovou

Článek

Bylo jí patnáct let, když si Ashleigh Bartyová poprvé zahrála hlavní soutěž na Australian Open. Stala se juniorskou světovou dvojkou a tenisoví experti měli jasno: Rodí se nová tenisová superstar! To se potvrdilo hned vzápětí, kdy se jako šestnáctiletá v roce 2013 poprvé objevila ve fedcupové australské nominaci.

Právě bleskové úspěchy však rodačce z australského Ipswiche neprospěly a už o rok později ve svých sedmnácti letech přerušila kariéru. "Bylo to nezvyklé, ale byla jsem obětí vlastního úspěchu. Všechno šlo moc rychle. Psychicky jsem to nezvládala," popisuje těžké chvíle tenistka.

Dalším životním cílem mladé slečny se tak stal kriket. A i zde patřila v týmu Brisbane Heat, jehož barvy hájila, k nejlepším.

Bez tenisu však nevydržela dlouho. O pár měsíců později se na kurty ve velkém stylu vrátila. A její cestu do tenisového nebe do velké míry dláždily právě české tenistky.

Již její zmiňovaný fedcupový debut v roce 2013 se odehrál v prvním kole proti České republice v Ostravě. Mladičká Australanka zasáhla do závěrečné čtyřhry už za rozhodnutého stavu, když Češky s Petrou Kvitovou a Lucií Šafářovou v sestavě vedly 3:0. Po boku Casey Dellacquové však ani šestnáctiletá Bartyová bod nezískala, pár Hlaváčková, Hradecká nedal Australankám šanci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ashleigh Bartyová po triumfu ve Wimbledonu

Další velký střet s českým tenisem přišel ve finále French Open, kde se potkala v boji o titul s v životní formě hrající devatenáctiletou Češkou Markétou Vondroušovou. Pro obě se jednalo o první grandslamové finále a bitvu nervů zvládla lépe Bartyová, která sokolovskou rodačku přejela v pohodě 6:1, 6:3.

"Je to neuvěřitelné a nádherné. Odehrála jsem perfektní zápas. Jsem na sebe a svůj tým pyšná. Byly to bláznivé dva týdny. Markéta je kometou sezony a má před sebou spoustu dalších grandslamových finále," predikovala Češce Bartyová.

O pár dnů později se stala poprvé světovou jedničkou a kromě tří týdnů v srpnu 2019 držela svůj post až dodnes.

Další klíčové setkání s českým tenisem přišlo na loňském Australian Open, kde ve čtvrtfinálové bitvě k smutku domácích fanoušků padla ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou 6:3, 3:6, 2:6.

Druhého grandslamového titulu se jedna z nejsympatičtějších tenistek dočkala ve Wimbledonu, a jak jinak než po vítězství nad Karolínou Plíškovou po bitvě 6:3, 6:7 a 6:3. A i zde se Australanka poklonila výkonu své soupeřky. „Gratuluju Karolíně za to, co tady předváděla. Hrozně ráda s tebou bojuju a věřím, že se ještě mnohokrát potkáme," říkala světová jednička.

Její přání se již nesplní. Svůj třetí a poslední grandslamový titul získala před domácími fanoušky na letošním Australian Open.

Řadu nezapomenutelných bitev svedla Bartyová i s Petrou Kvitovou. V deseti vzájemných duelech si každá připsala po pěti výhrách. Mezi ty nejdůležitější patří čtvrtfinálové duely na Australian Open. V roce 2019 se radovala česká hvězda, o rok později Australanka.

"Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk, a ne Ash Bartyová jako sportovec," rozhodla o své další životní pouti šampionka.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová