Hlavní obsah

GLOSA: Těžký život šampionky. Vondroušová to ale v New Yorku zvládla jak frajerka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to ‚batoh naložený cihlami‘, který si na US Open s sebou vozí wimbledonské šampionky. Necelé dva měsíce po skvělých výkonech na grandslamové trávě se od nich čekají podobné kousky i na newyorském betonu. Tíha očekávání je ale často nad jejich síly. I proto je potřeba smeknout před tím, jak se letos ve Flushing Meadows předvedla Markéta Vondroušová.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Markéta Vondroušová během čtvrtfinálového zápasu na US Open

Článek

Komu je účast ve čtvrtfinále málo, ať se podívá, jak si vítězky z All England Clubu vedly na posledním grandslamu v minulých letech. Loňská šampionka Jelena Rybakinová vysvištěla hned v prvním kole, Ashleigh Bartyová o rok dřív ve třetím. I Petra Kvitová po wimbledonských triumfech v letech 2011 a 2014 Ameriku nedobyla. Skončila v úvodním, resp. třetím kole.

Vyhrát Wimbledon a na US Open se dostat mezi poslední osmičku naposledy před sedmi lety zvládla grandslamová přebornice Serena Williamsová. Což jen dokládá, jak solidní práci Vondroušová za oceánem odvedla.

Že uhrála proti Madison Keysové jen pět gamů, není tak podstatné. Američanka je momentálně v ráži, správně zvolila taktiku, když rychle ukončovala výměny a nenechala Vondroušovou dostat do obvyklého rytmu. Češka, kterou po osmifinále trápil bolavý loket, neměla štěstí ani při brejkbolech, kterých nevyužila celkem devět.

Na tiskovce po utkání ale nepůsobila zlomeně. Naopak. Na otázky odpovídala s úsměvem. Působila vyrovnaně, dospěle. „Taky jsem celkově spokojená,“ tvrdila po svém prvním čtvrtfinále US Open.

V nových modro-bílých kompletech od švédské oděvní firmy J. Lindeberg předvedla New Yorku geniální tenisové momenty. Ve virtuálním světovém žebříčku je šestá, což je ji i její momentální pořadí pro Turnaj mistryň. S těžkou rolí se Vondroušová poprala jak frajerka.

Reklama