Hlavní obsah

Hradecká - Pennettaová 1:6, 6:3, 6:1Hradecká si ve Štrasburku zahraje o titul. Veselý se probojoval z kvalifikace do French Open

Štrasburk
Aktualizováno

Tenistka Lucie Hradecká postoupila ve Štrasburku pošesté do finále turnaje WTA Tour. V pátečním semifinále porazila Italku Flavii Pennettaovou 1:6, 6:3, 6:1 a o první titul v kariéře se v sobotu utká s domácí Alizé Cornetovou. Hradecká měla v pátek perný den - už dopoledne totiž sehrála čtvrtfinálový duel se Švédkou Larssonovou, v kterém uspěla 7:5, 6:3. Úspěšnou kvalifikaci má za sebou také tenista Jiří Veselý a poprvé v kariéře si zahraje hlavní soutěž grandslamového turnaje French Open.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Hradecká si zahraje ve Štrasburku o finále.

Článek

Osmadvacetiletá Hradecká hrála finále naposledy loni v září v Québeku, ale stejně jako v předchozích čtyřech případech neuspěla. Ve Štrasburku zažívá nejlepší týden v sezóně, v níž se dosud i vinou zdravotních problémů spíš trápila. Dvojnásobná fedcupová vítězka vyhrála pouze jeden zápas, navíc už v lednu na Australian Open, a klesla až na 112. místo v žebříčku.

Stříbrná olympijská medailistka ve čtyřhře v pátek absolvovala dva zápasy. Kvůli dešti neodehrála čtvrtfinále se Švédkou Johannou Larssonovou ve čtvrtek, ale až dopoledne. Vyhrála 7:5 a 6:3 a postoupila do semifinále proti Pennettaové. "Mám neskutečnou radost, jelikož to byl hodně náročný den a jsem moc ráda, že jsem ho zvládla," napsala Hradecká ČTK.

Také o tři roky starší Italka musela odehrát své čtvrtfinále až v pátek, navíc měla v nohou kvalifikaci. Bývalá hráčka elitní světové desítky totiž kvůli dlouhé pauze po operaci zápěstí klesla až na aktuální 158. místo žebříčku.

V předchozích dvou vzájemných zápasech neuhrála Hradecká s Pennettaovou ani set a dobře nezačala ani třetí duel. První sadu ztratila hladce 1:6, ale dokázala se z debaklu oklepat. Stejně jako v úvodním setu prolomila hned první Italčino podání, tentokrát však brejk udržela. V rozhodující sadě už měla Češka zápas plně pod kontrolou a Pennattaová na poslední chvíli za stavu 0:5 odvrátila kanára.

"První set byl těžký, protože jsem si asi třikrát prohrála servis, i když jsem vedla. Jsem ráda, že jsem to dokázala otočit a postoupila do finále," řekla Hradecká na kurtu. "S Alizé to bude to těžký zápas, protože je Francouzka a je tady doma, bude mít podporu. Zkusím hrát co nejlépe, už se na zápas těším," dodala. S Cornetovou, jež je ve Štrasburku nasazenou trojkou, dosavadní jediný vzájemný duel před třemi lety v Montrealu vyhrála. "Tak to zkusím i v sobotu. Hlavní ale je, že se na kurtu konečně cítím fit," řekla Hradecká.

Talent Veselý postoupil do hlavní soutěže French Open

Český tenista Jiří Veselý si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž grandslamového turnaje. Devatenáctiletý talent a už 127. hráč světa prošel úspěšně kvalifikací antukového French Open poté, co v pátečním závěrečném 3. kole v areálu Roland Garros porazil domácího Stephana Roberta dvakrát 6:2.

Veselý v kvalifikaci French Open potvrdil roli nasazeného hráče a neztratil ani set. Nejdříve porazil Denise Molchanova z Ukrajiny, poté si poradil s Malekem Džazírím z Tuniska a v utkání přerušeném deštěm i s Robertem. Francouz se předloni postaral o velké překvapení, když v 1. kole French Open vyřadil Tomáše Berdycha.

"Je to tam! První hlavní soutěž na grandslamu. Je to jako sen, užívám si to a teď mám čas se připravit na první kolo. Těším se," napsal Veselý na facebooku.

Veselý letos hraje skvěle. Vyhrál tři turnaje kategorie Futures, v polovině dubna ovládl také svůj první challenger v tureckém Mersinu a o tři týdny později uspěl v Ostravě. "Už vím, že je všechno hratelný, což mi dodá vnitřní klid pro hru. Musím dál makat, abych byl lepší a dostal se na velké turnaje," řekl v Ostravě a svá slova naplnil - nyní prošel grandslamovou kvalifikací a čeká ho velký turnaj.

Z kvalifikace postoupily také Sandra Záhlavová a Barbora Záhlavová-Strýcová, která se v dubnu vrátila na kurty po trestu za doping a v posledních týdnech se jí daří. Vyhrála turnaj ITF v Trnavě, v Praze byla ve čtvrtfinále a nyní vyhrála další tři zápasy, což znamená bilanci deseti výher a jedné prohry. Před rokem prohrála Záhlavová-Strýcová na French Open v prvním kole. Těsně před branami hlavní soutěže skončila Eva Birnerová.

Berdychův pařížský soupeř Monfils postoupil do finále

Francouzský tenista Gaël Monfils, soupeř Tomáše Berdycha pro první kolo Roland Garros, potvrdil svou současnou formu postupem do finále v Nice. Šestadvacetiletý pařížský rodák vyhrál v přípravě na antukový grandslam už devátý zápas za sebou a bude hrát o titul na ATP Tour poprvé od loňského února.

Monfils porazil v pátečním semifinále Španěla Pabla Andújara 7:5 a 6:4. Ve finále se utká s jeho krajanem Albertem Montaňésem, jenž zdolal domácího Edouarda Rogera-Vasselina 6:4, 4:6 a 6:0.

Bývalý nejlepší světový junior a sedmý muž seniorského světového žebříčku Monfils měl loni velké problémy s kolenem a aktuálně je až 109. hráčem pořadí ATP. V přípravě na Roland Garros se mu však daří, minulý týden vyhrál challenger v Bordeaux.

Tenisový turnaj mužů v Düsseldorfu (antuka, dotace 410.200 eur):
Dvouhra - semifinále:
Mónaco (3-Arg.) - Pella (Arg.) 6:4, 7:6 (10:8)
Nieminen (6-Fin.) - Sijsling (Niz.) 7:5, 4:6, 6:3
Tenisový turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hradecká (ČR) - Larssonová (Švéd.) 7:5, 6:3
Pennettaová (It.) - Doiová (Jap.) 7:5, 6:3.
Semifinálové dvojice:
Hradecká - Pennettaová 1:6, 6:3, 6:1
Cornetová (3-Fr.) - Bouchardová (Kan.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Dateová-Krummová, Scheepersová (Jap./JAR) - Grandinová, Uhlířová (2-JAR/ČR) 6:1, 6:3
Kvalifikace tenisového grandslamového turnaje French Open:
Muži - 3. kolo:
Veselý (17-ČR) - Robert (Fr.) 6:2, 6:2.
Ženy - 3. kolo:
Záhlavová (ČR) - Gavrilovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:3
Záhlavová-Strýcová (24-ČR) - Vogtová (Licht.) 6:4, 6:4
Minová (USA) - Birnerová (ČR) 6:2, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Nice (antuka, dotace 410.200 eur):
Dvouhra - semifinále:
Montaňés (1-Šp.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:4, 4:6, 6:0
Monfils (Fr.) - Andújar (Šp.) 7:5, 6:4
Tenisový turnaj žen v Bruselu (antuka, dotace 690.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hamptonová (USA) - Vinciová (2-It.) 5:7, 6:3, 7:5
Kanepiová (Est.) - Lepchenková (7-USA) 6:3, 4:6, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - semifinále:
Grönefeldová, Peschkeová (2-Něm./ČR) - Govorcovová, Rosolská (4-Běl./Pol.) 6:4, 6:3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.