Hlavní obsah

Jednička Fruhvirtová! Česká kometa vládne světovým nadějím. Poradí si i s olympijskou šampionkou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožívá tenisovou pohádku. O obrovském talentu stále teprve šestnáctileté Lindy Fruhvirtové se ví dávno, poslední týdny však česká naděje jasně ukazuje, že její ambice útočit na tenisovou elitu jsou oprávněné. Mezi hráčkami do 18 let je čerstvě nejlepší na světě, dnes ji navíc na turnaji v Charlestonu čeká další výzva - olympijská šampionka Švýcarka Belinda Bencicová.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Linda Fruhvirtová při utkání s Paulou Badosaovou ze Španělska v Miami.

Článek

Spolu se sestrou Brendou patří Linda Fruhvirtová k obrovským nadějím nejen českého tenisu. Trofeje z Pardubické juniorky, slavného Orange Bowlu, který je považován za neoficiální mistrovství světa juniorů či titul na mistrovství světa družstev v Prostějově... To je jen stručný výčet největších juniorských úspěchů mladé tenistky.

Česká vycházející hvězda, však svůj potenciál ukazuje už na té nejvyšší úrovni. Na megapodniku v Miami se zastavila až v osmifinále na současné světové trojce Španělce Badosaové, předtím si připsala skalpy Černohorky Koviničové, hvězdné Belgičanky Mertensové či dvojnásobné grandslamové šampionky Viktorie Azarenkové.

"Viděla jsem, že nehraje svůj nejlepší tenis. Ale takhle jsem vyhrát nechtěla. Když jsem vyrůstala, tak jsem ji sledovala a vzhlížela k ní. Doufám, že bude brzy v pořádku," říkala Fruhvirtová v reakci na to, že frustrovaná Azarenková po prohraném první setu 2:6 ve druhém za stavu 0:3 opustila kurt.

Tažení české tenistky se nezastavilo ani na zelené antuce v Charlestonu, kde v prvním kole otočila zápas proti bývalé juniorské světové jedničce Chorvatce Aně Konjuhové a vyhrála po setech 4:6, 6:1, 6:3.

"Zelená antuka je velice specifická, přechod z betonů je jednodušší než přímo na klasickou antuku. Myslím, že mi tenhle povrch sedí, ráda na něm hraju, nebyl to pro mě velký problém," uvedla Fruhvirtová, která se i díky této výhře dostala na 166. příčku světa, což je nejvyšší umístění hráčky mladší osmnácti let.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Linda Fruhvirtová při utkání proti Elise Mertensové na turnaji v Miami.

Pro zajímavost, mezi nejlepší desítkou tenistek této věkové kategorie je hned pětice Češek. Vedle jedničky Lindy Fruhvirtové je třetí vítězka juniorského French Open Linda Nosková, páté místo drží Sára Bejlek, šesté čerstvě patnáctiletá Brenda Fruhvirtová, deváté pak o rok starší Nikola Bartůňková.

V boji o osmifinále bude Linda Fruhvirtová čelit olympijské šampionce ve dvouhře z Tokia a finalistce ze čtyřhry Švýcarce Belindě Bencicové. Tenistce se slovenskými kořeny patří 21. příčka, v prvním kole turnaje v Charlestonu si poradila po boji s Číňankou Wang Yiy, které patří až 149. příčka, 4:6, 7:6 a 6:3.

TOP 10 tenistek do 18 let
POŘADÍJMÉNONÁRODNOSTVĚK
1.Linda FruhvirtováČesko16
2.Victoria KasincevováAndorra16
3.Linda NoskováČesko17
4.Erika AndrejevováRusko17
5.Sára BejlekČesko16
6.Brenda FruhvirtováČesko15
7.Petra MarcinkováChorvatsko16
8.Katrina ScottováUSA17
9.Nikola BartůňkováČesko16
10.Aslyn KruegerováUSA17
Dostane se Linda Fruhvirtová mezi nejlepších deset tenistek světa?
ano
94,8 %
ne
5,2 %
Celkem hlasovalo 2172 čtenářů.

Reklama