Hlavní obsah

Jeho účast leží Ukrajincům v žaludku. Dokud budu moct, budu hrát, hlásí ruská světová jednička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tenisová federace na rozdíl od jiných sportovních organizací nezakázala ruským a běloruským sportovcům účast na turnajích okruhů WTA a ATP. Na probíhajícím turnaji v Indian Wells tak může startovat i mužská světová jednička Rus Daniil Medveděv. Na tiskové konferenci po vyhraném zápase nad českým tenistou Tomášem Macháčem (6:3 a 6:2) se nevyhnul otázce, co říká na to, že by ho někteří, zvláště ukrajinští hráči na turnaji nejradši neviděli. „Řídím se pravidly. Dokud budu mít šanci hrát, tak si za ní půjdu,“ odpověděl.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Daniil Medveděv v zápase proti Tomáši Macháčovi na turnaji v Indian Wells.

Článek

Šestadvacetiletý Rus neměl v prvním kole turnaje v Indian Wells s Macháčem žádné větší problémy. Po necelé hodině a čtvrt se mohl radovat z vítězství 6:3 a 6:2 a postupu do dalšího kola, kde ho čeká osmadvacátý hráč žebříčku, Francouz Gael Monfils.

Po zápase Medveděv čelil otázce, co říká na vyjádření devatenáctileté ukrajinské tenistky Marty Kosťukové. Ta se v minulém týdnu vyjádřila na adresu ruských tenistů, kteří prý dostatečně neodsuzují invazi na Ukrajinu. „V tomhle nemůžete být neutrální. Ta jejich prohlášení postrádají podstatu," řekla.

„Vidět je na kurtu opravdu bolí. Nikdo za mnou nepřišel s tím, že je mrzí, co jejich země dělá mé zemi," pokračovala Kosťuková s tím, že to je pro ni velké zklamání.

„Jediné, co je trápí, je, že nemohou provádět bankovní převody kvůli sankcím, které jsou na Rusko uvaleny," řekla tenistka. Medveděv doposud jen opakovaně prohlašoval, že je pro mír. „Rozhodně není na mně, abych rozhodoval. Řídím se pravidly, nic jiného dělat nemůžu," uvedl na tiskové konferenci.

„Právě teď platí, že můžeme hrát pod neutrální vlajkou. Chci dělat maximum pro to, abych mohl hrát," řekla světová jednička, která si smazala trikolóru i ze sociálních sítí. „Tenis je individuální sport. Zatím jsou sankce uvalovány zejména na kolektivní sporty. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, ale dokud bude šance hrát, půjdu si za ní a budu se turnajů účastnit," prohlásil Medveděv s tím, že se snaží lidem tenisem dělat radost a děkuje jim za milé přivítání před zápasem s Macháčem.

Reklama

Související témata: