Hlavní obsah

Když dvojky přebijí jedničky. Šafářová a Štěpánek hvězdami Fed Cupu a Davis Cupu

Praha

Prim měli hrát jejich kolegové. Ve finále Fed Cupu se spoléhalo zejména na loňskou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou. Ve finále Davis Cupu se zase chtěl výběr okolo Jaroslava Navrátila opírat zejména o umění Tomáše Berdycha. Ne že by ani jeden k vítězství nepřispěli, hvězdami svých výběrů však byly týmové dvojky - Lucie Šafářová a Radek Štěpánek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vítězství! Radek Stěpánek vybojoval poslední míček v posledním zápase finále Davis Cupu 2012.

Článek
Fotogalerie

Z Česka se stala tenisová velmoc. Jako vůbec první evropská země dokázali čeští tenisté uspět v prestižních týmových soutěžích mužů a žen - Davis Cupu a Fed Cupu. A dokonce jako prvnímu týmu v historii se reprezentantům desetimiliónového Česka podařilo zvítězit v jednom roce ve Fed Cupu, Davis Cupu a k tomu ještě v Hopman Cupu.

Zatímco Hopman Cup vybojovali Berdych s Kvitovou, v listopadových bitvách byly obě týmové jedničky v mírném pozadí. Ve finále se Srbskem za stavu 2:0 pro Pálovy svěřenkyně Kvitová překvapivě klopýtla, když nestačila na Anu Ivanovičovou. Nahradila ji však Šafářová, která potvrdila vynikající formu ze závěru sezóny a z kurtu vymazala někdejší světovou jedničku Jelenu Jankovičovou. „Od prvního gamu jsem viděla, že hraju dobře. Dokázat tohle před domácím publikem, je splněný sen," řekla Šafářová po rozhodujícím duelu.

Corretja zvolil Almagra

I ve finále Davis Cupu hrál hráč číslo dva klíčovou roli. Těžko říci, jak by vše dopadlo, kdyby nehrající kapitán Španělska Alex Corretja nominoval místo Nicoláse Almagra Feliciana Lópeze, kterému se na tvrdém povrchu daří víc. Právě přes Almagra totiž čeští reprezentanti „udělali" dva body. Zatímco ve Fed Cupu vybojovala dva body Šafářová a Kvitová jeden, Berdych se Štěpánkem se o body spravedlivě rozdělili.

Berdych získal první hrací den bod proti jedenáctému hráči světa Almagrovi. Svému letos tradičnímu rivalovi se navíc pomstil také za exces z letošního Australian Open, při němž chtěl Španěl Berdycha záměrně napálit míčkem, když dobíhal míč za síť. Berdych mu proto po zápase nepodal ruku a proti sobě si poštval nejenom fanoušky v Melbourne. Pětisetovou bitvu v pátek nakonec získal pro sebe.

Radkovi pomohla i atmosféra v hale

Ve čtyřhře přidali Berdych se Štěpánkem druhý bod proti deblové dvojici Marcel Granollers, Marc López. A jelikož česká jednička nestačila na tu španělskou a stav byl před závěrečnou dvouhrou nerozhodný, musel o vítězi Davis Cupu 2012 rozhodnout pátý zápas.

Almagro byl proti Štěpánkovi, hráči čtvrté desítky žebříčku ATP, jednoznačným favoritem. Ale díky ofenzivní aktivní hře, elektrizující atmosféře v O2 areně a rychlému kurtu se dokázal Štěpánek vzepřít osudu a rozhodující bod vybojovat. „Mám pocit, že žijeme ve snu. Tvrdě jsme makali, dotkli jsme se poháru, na který se čekalo 32 let. A k tomu jsme hráli před našimi idoly z roku 1980, to se nedá popsat slovy," prohlásil Štěpánek.

Reklama

Související témata:
  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka