Hlavní obsah

Mír všem! vzkázalo ruské tenisové eso po vítězství po boku ukrajinského parťáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politická situace mezi Ruskem a Ukrajinou je v posledních dnech čím dál vypjatější. Uvědomují si to i sportovci, kteří se však často bojí situaci komentovat. Ruský tenista Andrej Rubljov vyhrál po boku ukrajinského parťáka Denyse Molčanova titul ve čtyřhře na turnaji v Marseille a na tiskové konferenci jen symbolicky vzkázal: „Mír všem.“

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Ruský tenista Andrej Rubljov s trofejí po vítězství v singlu na turnaji v Marseille.

Článek

Světová sedmička žebříčku ATP Andrej Rubljov zažil ve Francii povedený turnaj. Nejprve se radoval ze svého devátého titulu ve dvouhře poté, co ve finále porazil Kanaďana Felixe Augera-Aliassima 7:5 a 7:6, a o pár hodin později zvedl nad hlavu i trofej pro vítěze čtyřhry.

Tu vybojoval proti jihoafricko-japonskému páru Klaasen - McLachlan (4:6, 7:5 a 10:7) po boku ukrajinského parťáka Molčanova, se kterým byli na pozápasové tiskové konferenci dotázáni, co říkají na napjatou politickou situaci mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Víte, jsme normální lidé. Neděláme politiku. Děláme sport," začal Rubljov. „Sport je činnost, která lidi spojuje, i když každý fandí svému týmu nebo hráči. Je to jednoduché. Mír všem," vzkázal čtyřiadvacetiletý Rus.

Poté se on, ani jeho spoluhráč, se kterým je dělí desetiletý věkový rozdíl, ale znají se od začátku Rubljovovy kariéry, nechtěli k situaci dále vyjadřovat. Někteří jejich společný triumf považují za inspiraci nejen na sportovním poli.

Rubljov po triumfu ve dvouhře v Marseille sdílel na svém Twitteru fotografii s trofejí, kterou doplnil tajemným popiskem. „Přes bolest, kterou sdílíme, si v sobě vždy uchovávejte světlo," napsal.

Reklama

Související témata: