Hlavní obsah

Otřes v mužském tenisu? Do týdne může přijít Djokovičův pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový mužský tenis čeká ostře sledovaný týden! O pozici světové jedničky totiž může přijít dlouho neotřesitelný král Novak Djokovič, který momentálně nemá boj o první místo žebříčku ATP ve svých rukou. Srbský tenista svede na dálku bitvu o světový trůn s Rusem Daniilem Medveděvem.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Novak Djokovič se připravuje na start v Dubaji.

Článek

Djokovič přišel po dramatické aféře s vízem a deportací o možnost obhajovat triumf na Australian Open, kde jej už mohl Medvěděv sesadit. Nicméně Rus neudělal poslední krok,  prohrál finále s Rafaelam Nadalem. Španěl sice předběhl Djokoviče v pořadí grandslamových titulů, zároveň ho ale udržel v čele žebříčku.

Srbský tenista nyní vstupuje do turnaje v Dubaji, kde odehraje vůbec první soutěžní zápasy této sezony. Ale ani vítězství v celém podniku mu nezaručí setrvání v pozici jedničky.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Novak Djokovič se připravuje na start v Dubaji.

Pokud Medveděv vyhraje souběžný turnaj v mexickém Acapulcu, stane se prvním hráčem světa on, bez ohledu na Djokovičovy výsledky v Dubaji. Po Jevgeniji Kafelnikovovi a Maratu Safinovi by se ujmul vlády nad světovým tenisem jako třetí Rus v historii.

Srb má na čele žebříčku v jeho aktuálním vydání náskok pouhých 440 bodů. Pro udržení pozice v zásadě platí, že potřebuje uhrát lepší výsledek než o osm let mladší konkurent v Mexiku.

Jak se může Daniil Medveděv stát 28. února světovou jedničkou
Vyhraje turnaj v Acapulcu.
Dostane se v Acapulcu do finále a Djokovič nezíská titul v Dubaji.
Dostane se v Acapulcu do semifinále a Djokovič se neprobojuje v Dubaji do finále.
Dostane se v Acapulcu do čtvrtfinále a Djokovič se neprobojuje v Dubaji do semifinále.
Dostane se do druhého kola v Acapulcu a Djokovič se neprobojuje v Dubaji do semifinále.
Vypadne v prvním kole a Djokovič se neprobojuje v Dubaji do čtvrtfinále.

„Má to ve svých rukou. Stejně se to jednou stane. A pokud k tomu dojde už tento týden, budu první, kdo mu pogratuluje," řekl v Dubaji pro stránky ATP Djokovič o svém pronásledovateli.

Djokovič v pondělí načal už 361. týden v pozici nejlepšího hráče světa, v níž se nyní drží 86 týdnů v řadě. Už dříve ale dokázal vydržet na první pozici 122 týdnů za sebou (7. červen 2014 - 6. listopad 2016).

Foto: Loren Elliott, Reuters

Zklamaný Daniil Medvěděv po porážce ve finále Australian Open.

Na svém oblíbeném turnaji v Dubaji, kde slavil tituly v letech 2009, 2010, 2011, 2013, 2020, se chce ale výhradně soustředit na svoje výkony.

„Jediný scénář, který mi teď běží hlavou, je, že tu chci vyhrát všechny zápasy. Je skvělé, že si tady zase můžu zahrát," vykládal.

Při jeho debutu v této sezoně ale na něj číhají v pavouku těžcí konkurenti. Šampion z Marseille Andrej Rubljov je nasazenou dvojkou a vítěz turnaje z Rotterdamu Felix Auger-Aliassime trojkou. Z pole nenasazených pak vyčnívají třeba Andy Murray, Marin Čilič nebo Karen Chačanov.

Na Medveděva zase v Alcapulcu číhá třeba světová trojka Alexander Zverev a čtyřka Stefanos Tsitsipas.

Přijde Novak Djokovič 28. února o pozici světové jedničky?
ano
47,3 %
ne
52,7 %
Celkem hlasovalo 4177 čtenářů.

Reklama