Hlavní obsah

Paříž, Wimbledon, New York. Do třetice Češka v grandslamovém finále?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laik žasne, odborník se diví. Od 9. do 12. místa světového žebříčku tenistek se seřadil český čtyřblok, na předchozích dvou grandslamech se navíc dvě Češky probily do finále. Karolíně Muchové titul v Paříži ještě unikl, ale Markéta Vondroušová si na vítěznou trofej ve Wimbledonu sáhla. Jak teď dopadnou na US Open?

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Markéta Vondroušová senzačně vyhrála letošní Wimbledon.

Článek

Newyorský turnaj měl českou finalistku naposledy v roce 2016 zásluhou Karolíny Plíškové Za minulých šest let se pak Češka šestkrát dostala ve dvouhře mezi nejlepší osmičku, dál už to ovšem nešlo. Nejvyšší čas tuhle bilanci vylepšit.

Markéta Vondroušová (9. ve WTA). Wimbledonská šampionka je na grandslamu poprvé v roli české jedničky i hráčky z nejlepší desítky planety. „Na zádech mám terč,“ ví 24letá Maky, která na US Open uhrála nejvíc osmifinále před pěti lety. Její variabilní tenis by mohl fungovat i na betonu, což ukázaly výkony z Montrealu i ze Cincinnati. Kolegyně z top 10 Iga Šwiateková a Coco Gauffová ale Vondroušové připomněly, že nahoře to fouká nejvíc.

Karolína Muchová (10.) Další hráčka z pražské Štvanice, jejíž tažení v Cincinnati zakončila až ve finále Američanka Gauffová. Tenis Muchové ale na betonu nejvíc píše, což dokázala už jako semifinalistka Australian Open 2021. V New Yorku je jejím maximem 4. kolo (2018). Poslední seznam skalpů české dvojky je ale působivý, včetně Marie Sakkariové a Aryny Sabalenkové. Role spolufavoritky je pro Muchovou přichystána.

Petra Kvitová (11.). V hlavní soutěži se ve Flushing Meadows představila už patnáctkrát a jejím maximem jsou dvě čtvrtfinále z let 2015 a 2017. Z loňska pak třiatřicetiletá tenistka obhajuje 4. kolo. Poslední výkony na betonu nebyly zázračné, ale když bude mít den, stále může porazit kohokoli. Ve druhém kole by si mohla připomenout staré časy s Caroline Wozniackou. Bilanci s dánskou maminkou má 8:6.

Barbora Krejčíková (12.). Bolavé období předloňské vítězky French Open trvá. V červnu vyrazila kouče Aleše Kartuse, kvůli zranění vynechala domácí turnaj v Praze a při generálkách v Cincinnati a v Clevelandu pohořela v prvních zápasech. Před nějakou dobou žádala, aby její jméno bylo vyslovováno společně s největšími favoritkami velkých turnajů. V New Yorku k nim ale patřit nebude.

Karolína Plíšková (25.) V New Yorku je její grandslamový hood. Tamní kurty jí obvykle vyhovují. Loni uhrála čtvrtfinále, čtvrté na US Open za posledních šest let. Aktuální forma 31leté bývalé světové jedničky ale skřípe. Dva zápasy po sobě vyhrála naposledy v dubnu, špička jí utekla.

Marie Bouzková (31.). V Praze místo obhajoby vysvištěla v prvním kole. V Montrealu a v Cincinnati ale porazila silné hráčky: Garciaovou, Mertensovou a dokonce Pegulaovou, než ji zastavily problémy s třísly. Zdravá by ale měla být nebezpečná.

Linda Nosková (42.). Osmnáctiletá finalistka Livesport Prague Open si solidní tenis přibalila i za oceán. V Cincinnati i s kvalifikací vyhrála čtyři zápasy, přemohla Samsonovovou i Kvitovou. Loni jako kvalifikantka podlehla v prvním kole Bouzkové, letos má svěřenkyně trenérského dua David Kotyza, Tomáš Krupa o dost větší ambice. Ve druhém kole ale bude nejspíš číhat Tunisanka Uns Džábirová, nasazená pětka.

Kateřina Siniaková (47.). Aktuální světová jednička v deblu uhrála za osm let na US Open jen jednou třetí kolo dvouhry a na betonu se jí teď nedaří. Čtyřikrát v řadě dohrála už v prvním kole.

Linda Fruhvirtová (55.). Rozlet osmnáctileté naděje se trochu přibrzdil, její výkony prokouklo z posledních sedmi zápasů šest soupeřek. Loni při newyorském debutu prošla z kvalifikace do druhého kola. Los jí ale moc nepřál: na úvod jde na Američanku Collinsovou.

Barbora Strýcová (428.). Rozlučková tour 37leté veteránky vyvrcholí v New Yorku. V prvním kole míří na Estonku Kanepiovou, ale mnohem víc si letošní wimbledonská šampionka slibuje od deblu, kde nastoupí s Vondroušovou po boku.

Jiří Lehečka (35.v ATP). Česká mužská jednička dolaďuje formu ve Winston-Salemu, potřebuje získal víc jistoty. V Torontu Lehečka nevyužil dva setboly proti světové pětce Noru Ruudovi, v Cincinnati dokonce pět s devítkou ATP Američanem Fritzem. Rád by ale zkusil navázat na čtvrtfinále Australian Open.

Jiří Veselý (431.). Chráněného žebříčku využil ve Wimbledonu k senzační výhře nad Sebastianem Kordou, ale podobný výkon už 30letý tenista, který se na kurty vrátil po dlouhé zdravotní pauze, nebyl schopen zopakovat. Návrat na někdejší pozice se tak nekoná, na challengerech to není žádná sláva. V New Yorku má navíc bídnou zápasovou bilanci 3:8.

Související témata: