Hlavní obsah

Poprvé v historii nemají Američané osmifinalistu na US Open

Americký mužský tenis nemá poprvé v historii US Open zástupce v osmifinále dvouhry. V nedělním programu třetího kola vypadl jeho poslední zástupce Tim Smyczek. Na závěrečném grandslamu roku v New Yorku tím Američané završili nejhorší sezónu v takzvané Open éře od roku 1968, protože mezi šestnáctku nejlepších nepronikl nikdo z nich na žádném z letošních turnajů "velké čtyřky". V New Yorku se to hráčům USA stalo vůbec poprvé od vzniku turnaje v roce 1881.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Jako poslední z tenistů Spojených států vypadl v neděli Tim Smyczek.

Článek

Smyczek byl z patnácti domácích účastníků poslední nadějí. Pětadvacetiletý hráč z počátku druhé stovky žebříčku (109.), který dosud nikdy na grandslamu nepřešel přes druhé kolo, statečně bojoval, ale pětisetovou bitvu s nenasazeným Španělem Marcelem Granollersem prohrál. "Bylo zajímavé být posledním Američanem ve hře. Ještě nikdy jsem neslyšel, aby na mě někdo křičel z hlediště: 'Jsi naše poslední naděje'. To pro mě byla novinka," konstatoval Smyczek.

Krize pokračuje

Propadák na domácím grandslamu je dalším z vrcholů krize amerického mužského tenisu; tím předchozím byl Wimbledon, na kterém se poprvé za 101 let stalo, že žádný z Američanů nepostoupil ani do třetího kola. USA potom poprvé od roku 1973 neměly zástupce v elitní dvacítce žebříčku ATP, od té doby se do ní alespoň znovu vrátil John Isner (nyní 17.). Ten na US Open vypadl také ve třetím kole a Smyczkův neúspěšný boj o záchranu americké cti prý ani nesledoval. "Raději se dívám na americký fotbal," řekl.

"Pojďme se raději bavit o ženách kolem (světové jedničky) Sereny Williamsové a Sloane Stephensové. Ty nám dělají větší radost," komentoval nedávno situaci v americkém tenisu uznávaný trenér Nick Bollettieri.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner